Kövér László ismét megtagadta az LMBTQ-konferencia helyszínét a parlamentben

Kövér László házelnök nem engedélyezte, hogy az LMBTQ-közösség helyzetéről szóló konferenciát a parlament Vadásztermében tartsák, amelyet a DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd szervezett volna jövő kedden.

A konferenciára több budapesti nagykövetet és az európai ügyekért felelős miniszterek budapesti informális találkozójának résztvevőit is meghívták. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke még július 26-án kérvényezte a helyszínt, de választ csak hetekkel később, négy nappal a rendezvény előtt kaptak Kövér Lászlótól.

Kövér válaszában a 2012. évi XXXVI. törvény 2. § (1) bekezdésére hivatkozva utasította el a kérelmet, amely szerint a házelnöknek biztosítania kell az Országgyűlés jogainak gyakorlását, tekintélyének megóvását, rendjének és biztonságának fenntartását, valamint munkájának megszervezését.

A Telex információi szerint a parlament munkája csak szeptember végén kezdődik, és a következő hétre nem terveztek bizottsági üléseket, így a döntés mögött politikai szándékot sejtenek. Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője szerint ez a kormány viszonyát tükrözi az LMBTQ-jogokhoz és -közösséghez.

A rendezvényre már több nagykövetség, köztük Franciaország, Németország, Hollandia, Svédország és Norvégia is jelezte részvételét, de az utolsó pillanatban más helyszínt kell keresniük.

Ez nem az első eset, hogy Kövér László nem engedélyez egy LMBTQ-rendezvényt az Országházban. Korábban Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szervezett egy alapvető emberi jogokról szóló konferenciát, amelyen David Pressman amerikai nagykövet is részt vett, de akkor is ugyanezt a választ kapta a házelnöktől.