Kósa Ádám és Sztojka Attila államtitkári kinevezése

Sulyok Tamás köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára, Kósa Ádámot és Sztojka Attilát nevezte ki államtitkárnak a Belügyminisztériumban.

Sztojka Attila, aki korábban a romaügyi kormánybiztos tisztségét töltötte be, és a Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) elnöke, a Belügyminisztérium (BM) államtitkára lett. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint Sztojka Attila 2024. szeptember 1-jei hatállyal tölti be az államtitkári pozíciót. A romapolitikai államtitkárság vezetőjeként a társadalmi felzárkózás, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) felügyelete tartozik majd hozzá.

Kósa Ádám, aki a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnökségi tagja és a Fidesz volt európai parlamenti képviselője, szintén államtitkári pozíciót kapott a Belügyminisztériumban. Kósa Ádám az első olyan európai parlamenti képviselő volt, aki jelnyelven kommunikált.

A kinevezések egyben azt is jelentik, hogy Kósa Ádám nem veszi át Győrffy Balázs EP-mandátumát, aki egy tettlegességig fajuló vitába keveredett egy nővel, és ezért lemondott a mandátumáról.

A hírek szerint lesz egy új helyettes államtitkár is, Kovács Edit, aki feltételezhetően Sztojka Attila mellé kerül. Kovács Edit korábban a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság általános főigazgató-helyetteseként dolgozott, és ő is szeptember 1-jén áll hivatalba.

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkári pozíciójából felmentették Kőrösmezei Csaba Györgyöt, aki augusztus 31-ig marad a pozíciójában.

Egy miniszteri biztos kinevezéséről is döntöttek, Bóka János európai ügyekért felelős miniszter Deli Andort az európai konnektivitás megvalósítását elősegítő feladatokért felelős miniszteri biztossá nevezte ki.