Horvath Bence, a HEPA moszkvai partnerirodájának magas beosztású munkatársa volt

Horvath Bence, aki Amerikában csempészésért letartóztatásra került, a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) moszkvai partnerirodájának munkatársa volt, ráadásul magas pozícióban, country managerként.

A 444.hu szerint Horvath Bence VKontakte profiljának profilképén látható, ahogy a moszkvai partnerirodában a magyar és az orosz zászló előtt áll. Ez arra utalhat, hogy a magyar állam megbízásából dolgozott ott. Egy, a 444-hez eljutott levélben, amelyet Horvath Bence írt, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség munkatársaként, a moszkvai partneriroda country managereként ír alá, és ebben említi, hogy a magyar állam bízta meg őket a feladattal.

A 46 éves magyar állampolgárságú Horvath Bencet San Franciscóban tartóztatták le augusztus 26-án, azzal a váddal, hogy katonai minőségű rádiókat próbált Oroszországba csempészni, amelyeket az orosz állam szervei használtak volna fel. A csempészethez többek között dubaji, szerb, lett és orosz cégeket is igénybe vett volna.

Horvath Bence édesanyja, Horváth Ficzere Margarita a Budaphone nevű cégével a Motorola rádiók hivatalos beszállítója volt, és ez a cég szállított technikát az orosz Belügyminisztérium szerveinek is. A mostani esetben Horvath Bence Motorola rádiókat akart Oroszországba csempészni. Korábban már nyilvánosságra került, hogy Horvath Ficzere Margarita a HEPA moszkvai partnerirodájának vezetője volt, de az, hogy fia is magyar állami érdekeket képviselt Moszkvában, csak most vált ismertté – legalábbis papíron.

A Külügyminisztérium korábban azt nyilatkozta, hogy „Ficzere Margarita nem töltött be pozíciót magyar állami cégben”, de ez csak annyit jelent, hogy a KKM megbízásából létrehozott irodát egy orosz cég üzemeltette. Az, hogy magyar állami megbízásai is voltak, abból a képből is világos, amelyen Szijjártó Péter, a moszkvai partner irodát átadó ünnepségen Horváth Ficzere Margaritával látható. Ficzere Margarita a magyar állam egyik cégében, a külügyminisztérium háttérintézményének számító Magyar Exportfejlesztési Ügynökségnél volt irodavezető, a moszkvai képviseletet Szijjártó Péter külügyminiszterrel nyitotta meg 2019. december 13-án.

Horvath Bence a 2018-as amerikai exportellenőrzési reformtörvény („ECRA”) megsértésére irányuló összeesküvéssel vádolják, és akár 20 év börtönt és legfeljebb 1 millió dolláros pénzbüntetést kaphat. A vád szerint egy multinacionális beszerzési hálózatot irányított, amely közvetlenül az orosz kormány különböző szerveivel kötött szerződéseket, és olyan nagyszabású projekteken dolgozott, mint például az oroszországi Kurszk régióban, az orosz-ukrán határ mentén fekvő oroszországi Kurszkban működő rádiókommunikációs rendszerek kiépítése. Az amerikai államügyészi hivatal tájékoztatta a területileg illetékes magyar konzulátust a férfi letartóztatásáról, de ő nem igényelt magyar konzuli védelmet.