A Quaestor-botrány és Tarsoly Csaba ügyében hamarosan ítélet születik

A Fővárosi Törvényszék hétfőn, szeptember 2-án hirdet ítéletet a Quaestor-ügyben, amelyben Tarsoly Csabát és társait különösen jelentős kárt okozó csalással és sikkasztással vádolják. A bírósági eljárás során rekordmennyiségű iratanyag halmozódott fel, és a tárgyalások száma majdnem egy teljes évet ölel fel.

A Quaestor-cégcsoport vezetőjére, Tarsoly Csabára és tíz társára összesen öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást rótt a törvényszék. A vádirat mérete és a tárgyalási napok száma is rekordgyanús: az eredeti vádirat 1548 oldalas volt, a nyomozati iratok pedig 132 ezer oldalnyi terjedelmet érnek el. A tárgyalások során összesen 359 tárgyalási napot tartottak, ezekből 193 napon a tanúkat, 73 napon pedig a szakértőket hallgatták meg.

A bíróság három nappal az ítélet kihirdetése előtt összegzett statisztikát adott ki az ügyben, amely 2016 óta húzódik. A vádhatóság 2024 februárjában egy 859 oldalas vádmódosításban pontosította az addigi vádakat, figyelembe véve az ügyben beszerzett egyesített könyv-, pénz- és tőkepiaci, valamint informatikai szakvélemény megállapításait.

A Quaestor-csoport 2015-ben jelentett öncsődöt, és a 32 ezer ügyfél nem tudta kivenni a bennragadt pénzét, mivel a cég által kibocsátott 210 milliárdnyi kötvényből 150 milliárd forintnak nem volt fedezete az MNB szerint. A cég vagyonát az állam árverésre bocsátotta, de a károsultak nem részesültek a fel-felbukkanó Quaestor-milliárdokból. Tarsoly Csaba budai villáját is kalapács alá került, amit az állami felszámoló eladott, miközben Tarsoly még benne lakott.

Az ügy bonyolultságát érzékelteti, hogy az eljárás bírósági szakaszában több vádirat- és vádmódosítás is történt. 2018. júniusában benyújtottak egy újabb 40 oldalas vádiratot, amit a bíróság az alapügyhöz egyesített, és további 2064 oldal terjedelmű újabb nyomozati anyagot csatoltak. Ezen kívül az ügyészség 2018. júliusában még újabb 25 oldalas vádmódosítást, majd 2019 márciusában 10 oldalas vádkiterjesztést is benyújtott. Az eljárás bírósági szakaszában 17 új szakértő kirendelése vált szükségessé, és a kirendelt szakértők közül 6 szakértő kizárásáról és 2 további szakértő felmentéséről kellett döntenie a bíróságnak.