Görögországban betiltják a mobiltelefonok használatát az iskolákban

Szeptembertől Görögországban életbe lép az az intézkedés, amely megtiltja a mobiltelefonok használatát az oktatási intézményekben. A szabályszegő diákokat egy napra kizárhatják az iskolából, míg a többszöri kihágókat több napra is eltilthatják az oktatástól.

A görög kormány döntése értelmében a diákoknak az iskolai táskákban kell tartaniuk a mobiltelefonjaikat, és nem használhatják azokat az oktatás ideje alatt. Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök a kormányülésen hangsúlyozta, hogy az új szabály bevezetésével a cél az, hogy az iskolákban a tanulásra koncentráljanak a diákok. A miniszterelnök szerint a mobiltelefon-használat negatívan befolyásolja a tanulási folyamatot, például figyelemzavart és figyelemelvonást okozhat. Ugyanakkor a kormányfő nem várja el, hogy az első naptól fogva száz százalékban betartsák az új szabályt.

Az oktatási miniszter, Kiriákosz Pierakákisz a Szkai hírtelevíziónak adott interjújában elmondta, hogy az intézkedés mottója: „a mobil maradjon az iskolatáskában”. A szabályok megszegése esetén szigorúbb büntetések is érvényesülhetnek, például ha egy tanuló engedély nélkül videofelvételt készít társairól vagy a tanáráról, akkor akár ki is rúghatják, és másik iskolát kell keresnie.

A gimnáziumi tanárok szakszervezetének szóvivője szerint nem a büntetéssel kellene fenyegetni a diákokat, hanem meg kellene őket győzni arról, hogy iskolaidőben ki kell kapcsolni a telefonokat. Emellett új szabályként bevezetik, hogy ha egy diák megrongálja az iskola épületét, a javítás költségeit a családjára terhelik.

Európa több országában is korlátozzák a mobiltelefon-használatot az iskolákban. Franciaországban például kísérleti jelleggel 200 iskolában vezetik be az új szabályt. Magyarországon a rendelet szerint a gyerekeknek le kell adniuk a mobiltelefonjaikat a tanítás kezdete előtt, és ezeket elzárt helyen tárolják. A budapesti Madách Imre Gimnázium esetében azonban a digitális eszközök begyűjtésének elutasítása miatt az intézmény igazgatóját felmentették pozíciójából, ami nagy felháborodást okozott. Hollandiában 2024. január elseje óta nem lehet bevinni az osztálytermekbe a készülékeket. A világon egyre több ország fordul a telefonok iskolákból való kitiltása vagy épp limitált használata felé, köztük fejlett és nyugati országok is. Ennek hatékonyságát egyre több kutatás igazolja, azonban vannak ellenérvek is.