Az óbudai korrupciós ügy kulcsszereplője: dr. Mikó István

A Telex által megszerzett nyomozati iratokból kiderült, hogy dr. Mikó István, aki korábban több országos hírű ügyben is feltűnt, mint fedett nyomozó, valójában egy álnyomozó volt, és az ő tevékenysége vezetett az óbudai korrupciós ügyek felszínre kerüléséhez.

Dr. Mikó István neve a Dunaferr „elfoglalásában”, a Borkai-ügyben és a futballstadionokat, valamint a ligetvédőkkel szemben is fellépő őrző-védő cégek környékén is felbukkant. A Telex információi szerint Mikó az a személy, aki miatt fény derült az óbudai korrupciós ügyekre. Kiss László, Óbuda DK-s polgármesterét korrupciós vádak miatt vették őrizetbe, aki azonban tagadja a vádakat. A polgármester letartóztatását követően Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Vadai Ágnes DK-s politikus is megszólaltak, utóbbi koncepciós eljárásra utaló dokumentumokkal állt elő. Az ügyészség azonban cáfolta a politikai megrendelésre utaló vádakat, és egy büntetett előéletű személyt nevezett meg, aki magát fedett nyomozónak kiadva tett ajánlatot egy vállalkozónak.

A nyomozati iratok szerint K. János vállalkozó is részese volt a korrupciónak, és ő is kapcsolatban állt Mikóval. K. János azt hitte, hogy Mikó valóban fedett nyomozó, és ezért vett részt a bűncselekményekben. Mikó azonban nem dolgozott semmilyen rendvédelmi vagy állami szervnek, és nem rendelkezett ügyészi kapcsolatokkal sem.

K. János vallomása és a titokban rögzített hangfelvételek nélkül az ügyészeknek nem lett volna bizonyítékuk Kiss és társai ellen, és Mikó ellen sem indult volna büntetőeljárás. Mikó letartóztatásáról először a 24.hu számolt be, de csak később derült ki, hogy az ügy összefügg az óbudai önkormányzat ügyeivel. Mikó később házi őrizetbe került, és vádat is emeltek ellene.

Mikó egyébként ismert volt a futballstadionokat biztosító őrző-védő cégek bizniszből, és kapcsolatba hozták Kubatov Gábor, az FTC elnökének köreivel is. A Fidesz pártigazgatója beperelte az újságot, amiért egy lapon említették Mikóval, de a Kúria jogerősen a 24.hu-nak adott igazat.

Az előzetes letartóztatásba tett Kiss Lászlót azzal gyanúsítják, hogy 18 millió forint vesztegetési pénzt fogadott el a 2019-es polgármesterré választása óta. Vadai Ágnes szerint egy állami vezető rendelte meg a polgármester lebuktatását, azonban az ügyészség ezt cáfolta, mondván, hogy nem politikai megrendelés történt; az ügyet az indította el, hogy egy büntetett előéletű személy, magát fedett nyomozónak adta ki.

K. János vallomása szerint ő kereste meg Mikót, mert azt remélte, hogy ő majd segít neki elsikálni a csalási ügyét. Mikó fedett nyomozónak adta ki magát neki, és K. János állítása szerint először azt kérte tőle cserébe a segítségért, hogy a fővárosi Városháza eladásáról hozzon bizonyítékokat. Erről K. nem tudott semmit, beszélt viszont Mikónak az óbudai korrupcióról, amiről első kézből származó információi voltak, ugyanis ő maga is érintett volt.

Állítása szerint ugyanis őt is megkérte F. László (Kiss László polgármester barátja, szintén gyanúsított, aki egyezséget kötött az ügyészséggel), hogy hozzon cégeket, amik papíron szerződnének az óbudai önkormányzattal különféle tevékenységekre, majd visszaosztanák a pénzt.

Mikó István üzletszerű sikkasztás miatt jelenleg börtönben van, de korábban számos zűrős ügyben vett részt. Kutakodott Borkai Zsolt szexvideója után, és az ő vezetésével akarta több száz „zsoldos” elfoglalni a Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. dunaújvárosi gyárát.