Az OpenAI és a ChatGPT lendülete

Az OpenAI által fejlesztett ChatGPT iránti érdeklődés nem csökken, a felhasználók száma és a vállalat bevételei is jelentősen növekedtek, miközben új befektetők, köztük az Apple és az Nvidia is tárgyalásokat folytatnak a cégbe való befektetésről.

Az OpenAI bejelentette, hogy kevesebb mint egy év alatt megduplázódott a hetente legalább egyszer aktív ChatGPT-felhasználók száma, és a vállalat heti felhasználói bázisa már elérte a 200 milliót. Az OpenAI válaszában az Engadget kérdésére elárulta, hogy a chatbothoz tartozó API használata is megduplázódott a GPT-4o mini nyelvi modell kiadása óta.

A vállalat vezérigazgatója, Sam Altman a nyáron az alkalmazottaknak beszámolt arról, hogy az OpenAI évesített bevétele, ami egy hónapos bevétel éves viszonyítását jelenti, elérte a 3,6 milliárd dollárt, szemben a 2023 végi 1,6 milliárd dollárral.

A The Wall Street Journal és a Business Insider információi szerint az Apple és az Nvidia is tárgyalásokat folytat a mesterséges intelligencia kutatásával foglalkozó OpenAI-ba való befektetésről. Az új forrásbevonási kör eredményeként az OpenAI piaci értéke 100 milliárd dollár fölé emelkedhet. A Thrive Capital kockázati tőkecég mintegy egymilliárd dolláros befektetéssel veszi ki a részét ebből, amelyet Josh Kushner vezet, aki augusztusban egy legendás malibui tengerparti házra is közel 30 millió dollárt költött.

Az Nvidia, mint a ChatGPT és más mesterséges intelligencia modelleket működtető chipek domináns globális gyártója, régóta szorosan együttműködik az OpenAI-jal. Az Apple pedig júniusban jelentette be, hogy az OpenAI az első hivatalos partnere az Apple Intelligence-nek, amely a cég mesterséges intelligencián alapuló funkcióit az operációs rendszerébe építi. Egyes források szerint az Apple megfigyelői szerepet is kaphat az OpenAI igazgatótanácsában.

A Microsoft, amely 2019 óta 13 milliárd dollárt fektetett az OpenAI-ba, júliusban felállt az OpenAI igazgatótanácsának megfigyelői székéből, és a jövőben az OpenAI részvényeseinek szervezett üléseken fog részt venni. Szavazati joga eddig sem volt a Microsoftnak, de a legújabb befektetői körben is szeretnének egy nagyobb szeletet a magukénak tudni.

Az utóbbi hetekben azonban a hatóságok az Egyesült Államoktól Európáig igen keményen elkezdtek fellépni a mesterséges intelligencia fenyegető jelenlétével, valamint a techóriások monopolisztikus tevékenységével szemben is, ráadásul az OpenAI sem csitította túl meggyőzően a kedélyeket az MI térhódításával kapcsolatosan.

A Sam Altman vezette céget februárban állítólag már 80 milliárd dollárra értékelték egy olyan ügylet után, amelyben a vállalat meglévő részvényeit adta el egy vételi ajánlat keretében. A 100 milliárd dolláros értékelés körülbelül 20 milliárd dolláros növekedést jelentene az OpenAI nyolc hónappal ezelőtti értékeléséhez képest.