MVM csoport részesedést szerzett az azerbajdzsáni Shah Deniz gázmezőben

Az MVM csoport 5%-os részesedést szerzett az azerbajdzsáni Shah Deniz tengeri gáz- és kondenzátmezőben, valamint további 4%-os részesedést vásárolt az Azerbajdzsáni Gázellátó Társaságban (AGSC). A Shah Deniz mező, amelyet 1999-ben fedeztek fel és Bakutól 70 kilométerre délkeletre helyezkedik el, a világ egyik legnagyobb mélytengeri gázmezője, évente körülbelül 29 milliárd köbméter gáz és mintegy 60 millió hordó kondenzátum termelésére képes. A mezőt a BP üzemelteti, és a gázt az AGSC kereskedelmi társaságon keresztül értékesítik az azerbajdzsáni, grúz, török és európai partnereknek.

A mező már közel 20 éve folyamatosan termel, eddig több mint 225 milliárd köbméter gázt és 380 millió hordó kondenzátumot állított elő. Az MVM csoport ezen akvizíciója összhangban áll az EU diverzifikációs törekvéseivel, a nemzeti energiastratégiával és a vállalat növekedési stratégiájával, célja az MVM nemzetközi jelenlétének erősítése és pozíciójának diverzifikálása a gáz értékláncban.

A tranzakciót az azerbajdzsáni állami tulajdonú Southern Gas Corridor CJSC-vel bonyolították le, és a mező jelentős hidrogéntartalékokkal is rendelkezik. Ez az akvizíció mérföldkőnek számít az MVM csoport számára, mivel tovább erősíti nemzetközi jelenlétét és diverzifikálja pozícióját a gáz értékláncban.

A Shah Deniz egy nem társasági formában működő, jogi személyiséggel nem rendelkező partnerség, amelyet a mindenkori tulajdonosok megbízása alapján a BP üzemeltet. A mélytengeri mezőről származó földgázt az AGSC kereskedő cég hosszú távú megállapodások alapján értékesíti azeri, grúz, török és európai partnereknek csővezetékeken keresztül.