A magyar férfi jégkorong-válogatott nem jutott ki a 2026-os téli olimpiára

A magyar férfi jégkorong-válogatott 7–3-ra kikapott a házigazda szlovák csapattól a 2026-os, milánói olimpiai kijutásról döntő pozsonyi torna második fordulójában, így biztosan lemarad az ötkarikás játékokról.

A szlovák válogatott csütörtökön 2-1-re verte az osztrákokat, míg a magyarok 5-2-re kikaptak a kazahoktól. A magyar csapat Majoross Gergely szövetségi kapitány vezetésével a kazahok elleni 5-2-es vereséggel kezdte a tornát, és most a szlovákok ellen is vereséget szenvedett. A szlovákok olimpiai bronzérmesek, és NHL-es, valamint KHL-es sztárokkal álltak fel. A magyaroknak a legnehezebb csoportból kellett volna kivívniuk a kijutást a játékokra. Az együttes februárban, Budapesten a pályán nem tudott továbbjutni, de a nemzetközi szövetség (IIHF) a fehéroroszokat kizárta az utolsó kvalifikációs körből, így újabb lehetőséget kaptak. Azóta a csapat májusban kiharcolta, hogy jövőre ismét az elit-világbajnokságon szerepeljen.

A mérkőzés előtt gyászszünettel emlékeztek meg az NHL-sztár Johnny Gaudreau-ról és testvéréről, akiket közép-európai idő szerint péntek hajnalban gázolt halálra egy ittas sofőr az Egyesült Államokban. A magyarok hamar előnybe kerültek, Nilsson a jobb felső sarokba lőtt, ez volt az első magyar kapura lövés, Galló pedig takarta a kilátást Hlavaj kapus elől. A vezetés azonban csak 59 másodpercig tartott, Ambrus kiállításakor Hrivik közelről egyenlített.

A szlovákok nyomása alatt a magyar válogatott többször is emberhátrányba került, Vay három védése mellett egyszer a kapuvas is segített. A második harmadban Sukel növelte a szlovák előnyt, majd Grman is betalált. Sofron sérülése miatt a magyarok egy gólerős csatárt nélkülözni kényszerültek, aki a második harmadban a palánknak csapódva súlyosan megsérült és kórházba szállították.

A záró harmadban Regenda és Hudacek góljaival folytatódott a szlovák dominancia, de Bartalis két gyors góljával szépített a magyar csapat. A mérkőzés végén Tatár és Lantosi is eredményes volt, így a szlovákok 7-3-ra győztek. A kapus, Vay Ádám kiemelte, hogy a magyar válogatott szorosabb meccset játszott, mint amit az eredmény mutat, és bár a végére nagyon elfáradtak, volt sanszuk egy szép eredményre.

A magyar válogatott – immár tét nélküli összecsapáson – a szintén nullapontos osztrákok ellen zárja a tornát, míg a szlovák-kazah zárómeccs győztese kijut a 2026-os olimpiára. Az IIHF később dönt az oroszok milánói szerepléséről, így előfordulhat, hogy a pozsonyi, rigai és az aalborgi négyes összevetésének legjobb másodikja is ott lehet majd a játékokon. A magyarok legutóbb 1964-ben játszottak olimpián. Majoross Gergely szövetségi kapitány büszke a csapatára, és hangsúlyozta, hogy a magyar válogatott szívvel és lélekkel küzdött minden cserében.