A Magyar Rádió épületeinek bontása kezdetét veszi

Hétfőn megkezdődik a Magyar Rádió épületeinek bontása, amely a tervek szerint jövő tavaszig fog tartani, azonban sem a Józsefvárosi Önkormányzatot, sem a Palotanegyed lakóit nem tájékoztatták erről előzetesen.

Pikó András, a VIII. kerület ellenzéki polgármestere szerint a bontási eljárás engedélye még közigazgatási per alatt van, és nem született ítélet a perben, de a bontást ennek ellenére megkezdik. A polgármester aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a rádió épületei és a környező társasházak közös szerkezeti tartóelemekkel vannak összekötve, és nem ismert, hogy a bontás milyen következményekkel járhat a társasházakra. Pikó szerint a beruházó nem végezte el a szükséges szilárdságtani és állékonysági vizsgálatokat, amelyek feltárhatnák a bontási és építési munkálatok statikai kockázatait. A polgármester hozzátette, hogy nem tudni, hogy a háborús betonbunker robbantás nélkül elbontható-e, és milyen környezeti terheléssel jár majd a beruházás. Pikó András szerint a helyi lakosok érdekeit nem vették figyelembe, és a beruházás részleteibe nem tudtak beleszólni, mert mindenben a megrendelő, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntött. A polgármester szerint csak abban reménykedhetnek, hogy a helyzet emberi tragédiák nélkül oldódik meg.

Lázár János építési és közlekedési miniszter korábban megegyezett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel a Magyar Rádió épületének lebontásáról, mivel az egyetem a rádió helyén szeretné felhúzni új campusát. Lázár kedden arról posztolt, hogy a bontási munkálatok megkezdődtek és az ütemterv szerint haladnak. Az építési és közlekedési miniszter szerint a beruházás révén a Palotanegyed megújul, és Magyarország legmodernebb, környezetével harmonizáló campusa épülhet meg. A VIII. kerületi önkormányzat áprilisban társadalmi egyeztetést indított a projektről, de az önkormányzat és a lakosok álláspontja nem közeledett egymáshoz. Lázár János engedményeket tett a helyieknek, ígéretet tett a közterületek felújítására és néhány ház lakóinak vételi ajánlatára. Pikó András azonban a társadalmi egyeztetés eredményeire hivatkozva a tervek módosítását, a Magyar Rádió értékkel bíró épületeinek megőrzését és a tervezett bontások és építkezések hatását vizsgáló vizsgálatok elvégzését tartja szükségesnek.