A Boeing Starliner űrhajójának visszatérése

Szeptember elején térhet haza a Starliner űrhajó, melynek fedélzetén ezúttal nem lesznek utasok. A NASA bejelentése szerint a jármű önvezető üzemmódban fogja megtenni a visszaútját, de a földi irányítók készen állnak a beavatkozásra.

A Boeing űrhajója, a Starliner szeptember 6-án, magyar idő szerint éjfél körül válik le a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), és várhatóan 6 órával később érkezik meg Új-Mexikóba, a White Sands űrkikötőben ejtőernyők segítségével. A NASA illetékesei szerint a szonda önállóan hajtja végre a visszatérést, de a Houstoni Starliner Mission Control központból és a Floridai Boeing Mission Control Centerből figyelemmel kísérik és szükség esetén távolról irányítják a járművet.

A Starliner űrhajó június 5-én indult útnak Sunita Williams és Barry Wilmore asztronautákkal a fedélzetén, de a tervezett 8 napos küldetés helyett 12 hétig kell tölteniük az ISS-en, mivel a járművük meghibásodott. A problémák miatt a visszatérés többször is halasztásra került, végül a NASA úgy döntött, hogy a két űrhajós 2025 februárjában a SpaceX Crew Dragon űrhajóján tér majd haza. A NASA augusztus 24-én jelentette be, hogy a szakértők gázszivárgástól és a Starliner kapszula meghajtórendszerével kapcsolatos problémáktól tartanak, ami miatt úgy döntöttek, hogy az űrhajó nem elég biztonságos ahhoz, hogy a legénységgel a fedélzeten befejezze küldetését.

A Starliner korábban már kétszer is visszatért az űrből önvezető módban, először 2019 decemberében, majd 2020 májusában. Az első tesztrepülés során azonban nem sikerült elérnie az ISS-t. A Boeing polgári repülésben is komoly problémákkal néz szembe, de ezek a kihívások nem befolyásolják az űrhajó visszatérését. A Starliner tesztrepülésének megismétlése és az újratervezések végrehajtása dollármilliókba kerülhet a vállalatnak a Starliner-programon már eddig is elszenvedett nagyjából 1,5 milliárd dolláros veszteségen felül.

„Mindannyian nagyon szerettük volna befejezni a tesztrepülést legénységgel, és azt hiszem, egyhangúlag csalódottak vagyunk, hogy ezt nem tudtuk megtenni” – mondta Ken Bowersox, a NASA egyik helyettes adminisztrátora. A Boeing kijelentette, hogy továbbra is elsősorban a legénység és az űrhajó biztonságára összpontosít, a NASA által meghatározott módon hajtják végre a küldetést, és előkészítik az űrhajót a biztonságos és sikeres személyzet nélküli visszatérésre.