A 4iG második negyedéves teljesítménye

A 4iG vállalatcsoport kiemelkedő árbevételt és EBITDA-t ért el 2024 második negyedévében, bár a teljes átfogó jövedelem mínuszba fordult a pénzügyi ráfordítások és a nem realizált árfolyamveszteségek miatt.

A 4iG Csoport 2024 második negyedévében 171 milliárd forintos árbevételt ért el, ami 13 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A nettó árbevétel jelentős része, közel 88 százaléka a telekommunikációs, míg 12 százaléka az informatikai divízióból származott. Földrajzi megoszlásban a magyarországi piac dominált 87 százalékkal, míg Albánia 10, Montenegró pedig 3 százalékot képviselt.

Az EBITDA 56,4 milliárd forintot tett ki, ami 4 százalékos csökkenést jelent a tavalyi második negyedévhez képest, az EBITDA-marzs pedig 15 százalékkal romlott. Az üzemi eredmény 45 százalékos csökkenést mutatott. A teljes átfogó jövedelem 5,1 milliárd forintos mínuszban zárult, amelyre a pénzkiáramlással nem járó tételek, mint az elhatárolt kamatráfordítások, a nem realizált árfolyamveszteség és a vételár allokációs hatások voltak hatással.

A cégcsoport transzformációs programját az eredeti ütemtervnek megfelelően folytatta, amelytől a vállalatcsoport igazgatósága 400 milliárd forint nagyságrendű cégérték növekedést vár. A 4iG a nemzetközi gyártói piacra lépett a REMRED kisebbségi tulajdonának megszerzésével és a martonvásári űrtechnológiai gyártóközpont beruházásának elindításával. Emellett partneri együttműködést alakított ki a Huawei-jel, Magyarországon bemutatta az 5.5G technológiát, és a Telecom Egypttel közös vállalatot hoz létre az optikai kábel infrastruktúrán nyújtott szolgáltatások üzemeltetésére és forgalmazására Egyiptomban.

A 4iG árfolyama az év során 3,8 százalékot esett, ezzel alulteljesítő a magyar tőzsdén, ahol a BUX index 20,2 százalékos pluszban áll. A Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriás kibocsátójának részvényei pénteken 765 forinton zártak, árfolyama az utóbbi 1 évben 755 és 880 forint között változott.

A vállalatcsoport 2024 első félévében 328,4 milliárd forintos, azaz 23 százalékkal magasabb nettó árbevételt ért el, mint az előző év azonos időszakában. A konszolidált EBITDA 16 százalékkal múlta felül az előző évit, és 34 százalékos EBITDA-marzs mellett 110,5 milliárd forintra nőtt. A jelentős növekedés főként a Vodafone Magyarország inorganikus növekedésének, illetve a leányvállalatok kimagasló működési eredményének köszönhető. A normalizált adózott eredmény, a vételárallokációs hatásoktól és a nem realizált árfolyamveszteségtől megtisztítva, mínusz 1,5 milliárd forintot tett ki, amelyet elsősorban az árfolyamveszteséggel és a korábbi beszerzésekhez köthető értékcsökkenési leírásokkal magyaráztak. A veszteség ellenére az év első felét eredményesnek tekintik, mivel a negatív eredményt tényleges pénzkiáramlással nem járó tételek okozták, és a növekedési pálya folytatódott.