Varga Mihály bejelentette az új inflációs előrejelzéseket

Varga Mihály pénzügyminiszter friss inflációs adatokat közölt, amelyek alapján a kormány idén 3,7%-os, jövőre pedig 3,2%-os inflációval számol. A költségvetési hiányt 2026-ra 2,9%-ra tervezik csökkenteni.

A pénzügyminiszter az Inforádió Aréna műsorában beszélt a költségvetési hiány csökkentésének terveiről és az inflációs várakozásokról. A kormány lépéseket tervez a hiány csökkentése érdekében, többek között a beruházásokra szánt állami források keretösszegét 675 milliárd forinttal csökkenti, de egyetlen korábban kijelölt beruházást sem halasztanak el, csupán átütemeznek. A védelmi hozzájárulás bevezetésével bizonyos ágazatok szereplőitől kérnek hozzájárulást.

A költségvetés júliusban 213 milliárd forintos többletet mutatott, ami példa nélküli, hiszen ez második alkalommal fordul elő. A kiskereskedelmi forgalom növekedése pozitív hír, bár a fogyasztás növekedése lassabban történik, mint várták. A magyar lakosság racionálisan viselkedik, először a tartalékaikat és megtakarításaikat építik vissza.

Varga Mihály szerint az állam pénzügyi gazdálkodása rendben van, és a kormány képes lesz teljesíteni a vállalt 4,5%-os GDP-arányos költségvetési hiánycélt. A 2025-ös költségvetés benyújtására novemberben kerül sor, és a kormány nagyobb tartalékkal tervezi meg az új költségvetést. A pénzügyminiszter szerint, ha a nagy jegybankok kamatcsökkentésbe kezdenek, Magyarországon is remény van a kamatpálya mérséklődésére.

A kormány frissítette inflációs várakozását, az idei évre 3,7%-os, míg jövőre 3,2%-os inflációval számolnak, ami alacsonyabb, mint a tavasszal publikált konvergenciaprogramban várt 4,2%, illetve 3,6%. A kormány az elemzőknél is alacsonyabb inflációt vár, mivel a Portfolio elemzői felmérése szerint 2024-ben 4%, 2025-ben pedig 3,9% lehet az éves infláció. Ha a kormány a 2025-ös költségvetést 3,2%-os átlagos inflációval tervezi meg, akkor ez azt is jelenti, hogy januárban a nyugdíjasok ekkora nyugdíjemelésben részesülhetnek, ami az átlagnyugdíj esetében 238 400 forintot jelenthet havonta, vagyis 7400 forinttal többet kaphatnak a nyugdíjasok.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a chipsadó marad, és az őszi költségvetési vitával párhuzamosan a kormány véleményt nyilvánít majd a más ágazatokat érintő különadók, extra adók átvilágításáról is. A teljes interjú az Inforádió honlapján megtekinthető. Varga Mihály megnyugtatott mindenkit, hogy folynak be az adóbevételek, nincsen aggasztó problémája a költségvetésnek, és szerinte nem szükséges módosítani az idei költségvetést. A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy amióta ő tölti be a tisztséget, nem emlékszik ilyen magas készpénzállományra az államkasszában. Ugyanakkor a kabinet tavasszal azzal számolt, hogy 2025-ben 7,6 százalék lesz a dolgozók jövedelmének emelkedése, tehát a nyugdíjak leszakadása a fizetésektől tovább folytatódik.