A Demokrata párhuzamos univerzumában Donáth Anna anyja abortuszra ment

Botrányos véleménycikket jelentetett meg a Demokrata, amelyben Ungváry Zsolt egy olyan alternatív valóságot fest le, ahol Donáth Anna édesanyja abortuszt végez, és ennek következtében Magyarország csodálatos olimpiát rendez 2024-ben.

Az írásban Ungváry egy olyan Magyarországot álmodik meg, ahol minden impozáns és gyönyörű, és ahol az olimpiai záróünnepségen Donald Trump, az Egyesült Államok akkori elnöke, Orbán Viktor miniszterelnöktől jelképesen átveszi az olimpiai zászlót. A szerző szerint ebben a világban a magyarok az éremtáblázaton a kínaiak, amerikaiak és oroszok mögött a negyedik helyen végeznek, míg Oroszország a harmadik helyre kerül.

A cikkben megjelenik egy olyan jelenet is, ahol a Duna fölött hologram formájában megjelenik a kereszt, amely az ország keresztény múltjára utal, valamint a Szent Korona képe, ami az ezerévesnél is régebbi államiságot szimbolizálja. A fiktív budapesti olimpia megnyitóján a Gellért-hegyre vetített powerpoint-prezentáció kíséri a képeket a honfoglalástól a holokausztig, és a zenei aláfestést Varga Miklós Európája szolgáltatja, a Nélküled helyett.

A Momentum Mozgalom 2017-ben a NOlimpia-kampánnyal vált ismertté, amikor aláírásokat gyűjtöttek egy népszavazás kiírására az olimpiáról, ami végül a kormány 2024-es budapesti olimpiai pályázatának visszavonásához vezetett.

Az írásban szereplő alternatív valóság mellett a valódi világban is történtek megdöbbentő események. Egy nyíregyházi kórház főorvosa, dr. Kornafeld János trágár és erőszakos kommenteket írt Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselőjének egyik Facebook-posztjához, amiért az orvost először felfüggesztették, majd azonnali hatállyal megszüntették a jogviszonyát.

Ungváry Zsolt korábban olyan publicisztikákat is írt, amelyekben a latin betűket magyartalannak bélyegezte, és a kínai írás bevezetését javasolta. Az író több darabját ajánlják az Oktatási Hivatal speciális honlapján iskolai ünnepségeken való előadásra. Az alternatív valóságban Donáth Anna nem születik meg, így a Momentum politikusa nem létezik, amelyből egyenesen következik, hogy 38 évvel később Budapest a párizsinál százszor jobb olimpiát rendez. A nyíltvízi úszók a retkes Szajnában folytatott élet-halál harc helyett a “tiszta, selymes” Balatonban élményfürdőznek, vízilabda-csapatunk mellett pedig Hámori Luca is aranyérmet szerez, miután a döntőben legyőzi a kitaláció szerzője által nem tisztázott nemű olasz ellenfelét. Ráadásul a Momentum politikusának hiányában már Oroszország sem tartotta szükségesnek megtámadni Ukrajnát, így ők is ott lehettek a budapesti játékokon.