Ukrajna elvesztette egyik F-16-os vadászgépét

Augusztus 26-án, hétfőn, az orosz rakétatámadások közepette lezuhant és megsemmisült egy amerikai F-16-os vadászgép Ukrajnában, a pilóta, Olekszij Mesz életét vesztette. A pilóta három orosz cirkálórakétát és egy drónt semmisített meg a baleset előtt.

Az Ukrajinszka Pravda hivatalos ukrán közlemények alapján számolt be arról, hogy a balesetnek minősített esemény során az ukrán légierő pilótája, Olekszij Mesz vesztette életét. A pilóta a következő célpontjához közeledett, amikor a parancsnokság elvesztette vele a kapcsolatot, és később kiderült, hogy a vadászgép eddig még ismeretlen okból zuhant le.

A Wall Street Journal értesülései szerint az eset még hétfőn történt, az eddigi legnagyobb orosz légitámadás idején, de csak most erősítették meg hivatalosan Kijevben. Az Egyesült Államok augusztus elején adott át első körben tíz F-16-ost Ukrajnának, és a gépekre már hónapok óta folyt a kiválasztott ukrán pilóták kiképzése.

Olekszij Mesz, aki Moonfish néven is ismert volt, a CNN-nek tavaly novemberben adott interjújában arról beszélt, hogy régi álma volt F-16-ossal repülni, és bár elismerte, hogy békeidőben erre sokkal hosszabb időre lenne szükség, úgy gondolta, hogy a háborúban a rendelkezésére álló szűkös hat hónap is elég lesz számára.

Az ukrán vezérkar közleményében jelezte, hogy egy szakértő-csoport jelenleg is vizsgálja a baleset körülményeit. A hivatalos ukrán források szerint nem pilótahiba miatt zuhant le a gép, és azt mondják, nemzetközi szakértőket is hívnak a baleset okainak kivizsgálásához. A pilótát, aki alezredesi rangban szolgált, parancsnoka posztomusz előléptette, ezredessé.

Zelenszkij ukrán elnök kedden közölte, hogy az ukrán légierő az újonnan megkapott F-16-osokat is bevetette az Oroszország által hétfőn indított, "eddigi legnagyobb ukrajna elleni légitámadás" során. 2024 végéig további 20 amerikai gyártmányú repülőgép érkezik Ukrajnába, és más országok, mint például Hollandia és Dánia, is felajánlottak F-16-osokat Ukrajnának.

Moonfish és egy másik pilóta, Andrij Pilsikov, akit „Juice” hívójelen ismertek, az F-16-osok megszerzéséért folytatott ukrán kampány arcai lettek. Juice tavaly augusztusban egy harci bevetés során repülőgép-szerencsétlenségben meghalt, és Moonfish célul tűzte ki, hogy ezt ő fogja beteljesíteni. Az F-16-osokkal való repülés volt az álmuk, és Moonfish keményen lobbizott azért, hogy az amerikai repülőgépek az ukrán légtérbe kerüljenek.

Az F-16-osok többfeladatúak, légi fedezetet nyújthatnak a csapatoknak, támadhatnak földi célpontokat, felvehetik a harcot az ellenséges repülőgépekkel, és megsemmisíthetik a rakétákat. Fegyverzetükkel az F-16-osok elrettenthetik az orosz vadászbombázókat a harctér megközelítésétől. A sugárhajtású repülőgépek azonban nem jelentenek csodafegyvert, és a szakértők szerint képességeik gyengébbek a legmodernebb orosz harci repülőgépeknél, amelyek valószínűleg felülkerekednének egy légi csatában az F-16-osokkal szemben.