Új választások Zalakomárban és Zalaboldogfán

Vasárnap ismét időközi polgármester-választást rendeznek a Zala vármegyei Zalakomárban és Zalaboldogfán, mivel a június 9-ei általános választáson szavazategyenlőség alakult ki az első helyen végzett jelöltek között.

Zalakomárban a júniusi választáson hat polgármesterjelölt mérette meg magát, és végül Horváth Zoltán és Baranyi Attila egyenlő, 381-381 szavazatot kapott. A mostani vasárnapi időközi választáson három független jelölt közül választhatnak a szavazók: Baranyi Attila, Horváth Zoltán és Kuti Bálint József, aki a júniusi voksoláson 287 szavazatot szerzett. A választói névjegyzékben összesen 2259 személy szerepel.

Zalaboldogfán szintén három független jelölt indult a júniusi választáson, ahol Tóthné Toldi Alexandra és Egyed Zsófia Judit egyaránt 86-86 szavazatot kapott. A vasárnapi időközi polgármester-választáson ők ketten mellett Pap Sándor is megméretteti magát. Itt a névjegyzékben 309 választópolgár található.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az őszi időszakban összesen 20 településen kerül sor időközi választásra, mivel a június 9-ei választáson több helyen is szavazategyenlőség alakult ki a polgármesterjelöltek vagy az első helyen végzett egyéni választókerületi jelöltek között. A Vas vármegyei Bozsokon azért van szükség időközi választásra, mert júniusban nem állt rendelkezésre elegendő polgármester- és képviselőjelölt, míg a Zala vármegyei Pakodon kevesebb jelölt indult, mint amennyi képviselőt választhattak volna. Továbbá több időközi választást is ki kellett tűzni helyi választási bizottságok lemondása vagy halálesetek miatt.