A Madách Imre Gimnázium volt igazgatójának támogatása

A Madách Imre Gimnázium volt igazgatója, Csaba Mészáros elleni intézkedés széles körű felháborodást váltott ki, és a diákok tüntetéseket szerveztek az igazgató támogatására.

A belügyminisztérium 2024. augusztus 28-án azonnali hatállyal menesztette Csaba Mészárost, a Madách Imre Gimnázium 24 éve szolgáló igazgatóját, mivel bejelentette, hogy a tanárok nem veszik el a diákok mobiltelefonjait és más digitális eszközeit a tanítás előtt, hiába kötelezi őket erre rendelet. A tárca szerint az intézménynek új vezetésre van szüksége az iskolaév kezdete előtt néhány nappal. A menesztés jogossága kérdéses, mivel a pontos indoklást nem hozták nyilvánosságra, és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) valamint a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is jogsértőnek tartja az igazgató felmentését.

A diákok a gimnázium előtt tüntettek a kirúgott igazgató támogatására. Az első szimpátia tüntetést az intézményben tartották, ahol a résztvevők Mészáros visszahelyezését követelték. A PDSZ és a PSZ is a törvénysértő minisztériumi döntés visszavonását követeli.

Mészáros, bár igazgatói pozíciójából elbocsátották, nem zárták ki az intézményből, és a következő tanévben tanárként folytatja. Kifejtette, hogy hitelességének megőrzése érdekében kénytelen volt így cselekedni, és megemlítette, hogy a döntést a médiafigyelem is befolyásolta. A gimnázium nemrég bejelentette, hogy a diákoknak nem kell leadniuk a telefonjaikat az órák előtt, ellentétben a kormányzati rendelettel. A rendelet lehetővé teszi a tiltott eszközök iskolába hozatalát, de azokat a nap elején be kell adni, és a végén vissza kell kapni.

Mészáros egy Facebook-bejegyzésben tisztázta, hogy nem rúgták ki, hanem csak elmozdították pozíciójából, és szándékát fejezte ki, hogy továbbra is tanítani fog az iskolában. Az elmozdítását elsősorban a média által keltett felhajtásnak tulajdonította, megjegyezve, hogy a médiafigyelem nélkül nem került volna sor az intézkedésre. Az iskolákban a mobiltelefon használatát korlátozó rendeletet 2024. augusztus 8-án adták ki, amely az általános iskolák 1–8. osztályáig, a gimnáziumok 5–12. osztályáig, és a szakgimnáziumok 9–13. osztályáig érinti.

A PDSZ és a PSZ szerint az igazgató és a nevelőtestület nem ment szembe a jogszabállyal, éppen élni akart a jogszabály adta lehetőségekkel. Egy olyan jogszabályra hivatkozva, amely még hatályba sem lépett, senkinek a megbízatását nem lehet visszavonni. A szakszervezetek szerint a hatalom csak revansot akart venni az igazgatón, aki nem akadályozta meg, hogy a gimnázium tanárai is részt vegyenek a korábbi tiltakozó akciókban. A diákok és a tanárok a Belügyminisztérium előtt is tüntetést szerveztek.

Mészáros Csaba azt írta, az iskola mobilokat érintő döntéséről tájékoztatta a köznevelési államtitkárt, Maruzsa Zoltánt, akinek nem volt ellenvetése. Azonban a Belügyminisztérium tagadta, hogy Maruzsa Zoltán pontosan tisztában lett volna a gimnázium vezetésének terveivel a diákok okostelefonjaival kapcsolatban, és azt állította, hogy az államtitkár nem alkothatott véleményt az iskola tervezett eljárásáról, mivel nem ismerte a tájékoztató tartalmát. Az iskola közösségi oldalára írt bejegyzésben búcsúzott a budapesti Madách Imre Gimnázium igazgatói posztjától, hangsúlyozva, hogy az iskola pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás. Mészáros Luther Márton-idézettel kezdte posztját, jelezve, hogy ahogyan Luther nem vonhatta vissza tanait a hatalom nyomására, úgy ő sem tehetett mást, mint hogy hitelességét megőrizve cselekedjen. A köznevelési államtitkár lányai is a Madáchba járnak, és Mészáros szerint az igazgatósága alatt az iskola olyan színvonalra jutott, hogy a lányai minket választottak és ide jártak. Az iskola volt vezetője úgy érzi, ha a tantestület ugyanilyen erős és egységes marad, akkor a Madách megmarad.

A kormányközeli megmondóemberek a HírTV Vezércikk című műsorában kritizálták az iskola döntését, és a pedagógustársadalom egy részét a tiltás elleni lázadással vádolták. Bencsik András szerint a Madách döntése, ami megengedi az "egész prüntyögést", csak egy sunyi kiskapu, ami egy alávaló, galád dolog. Továbbá, a műsorban Kovács Róbert, Bálint Botond és Boros Bánk Levente is kifejtették, hogy a tiltás az önálló gondolkodásra nevelő stratégiai döntés, és a mobiltelefonok használata helyett a manuális, fizikai tevékenységek előnyben részesítését szorgalmazták.

Szeptember 2-án, hétfőn újabb demonstrációt szerveznek a Belügyminisztérium épülete elé, ahol a résztvevőket arra kérik, hogy ne gyújtsanak tüzet, ne rongáljanak, tartózkodjanak minden szabálysértéstől, ne vigyenek magukkal veszélyes, fegyverként használható tárgyat, és olyan ruhát vegyenek fel, ami nem takarja az arcukat.