Moszkvában nyaral a szlovákiai Magyar Szövetség alelnöke

Gyimesi György, a szlovákiai Magyar Szövetség alelnöke, az orosz–ukrán háború 2022-es kitörése óta az első aktív szlovákiai politikusként látogatott el Oroszországba, ahol nyaralását töltötte.

Gyimesi György politikai karrierje során különös fordulatokat vett, hiszen korábban a szlovák OL'aNO pártban is tevékenykedett, majd a Magyar Szövetség alelnökeként a tavalyi szlovákiai parlamenti választásokon is részt vett. Egy kampánygyűlésén emlékezetes kijelentést tett: „ha valakinek annyira büdös a magyar párt, vegyen fel egy gumikesztyűt és azzal együtt dobja be a szavazatát”. A választásokat követően az etnikai politizálást is bírálta, és megállapította, hogy az etnikai magyar politizálásnak többé nincs létjogosultsága Szlovákiában.

A Napunk információi szerint Gyimesi egy hetet töltött Oroszországban, ahol városokat és természetet látogatott meg, és saját bevallása szerint az utazást saját költségén finanszírozta. A 444 hírportál a Napunkra hivatkozva számolt be arról, hogy Gyimesi augusztus végén, magánemberként utazott ki Oroszországba.

A politikus a nyugati szankciók hatástalanságát kívánta demonstrálni egy Facebookon közzétett videóval, amelyben egy Mercedes-szalont mutatott be, és a Vkuszno – i Tocska gyorsétteremben kóstolt meg egy hamburgert, amely szerinte pont olyan ízű, mint a McDonaldsé volt. A 444 szerint Gyimesi a videóban azt is megjósolta, hogy „Amint véget érnek a szankciók, visszanevezik McDonald’s-ra”.

A háború kapcsán Gyimesi kijelentette, hogy Oroszország az agresszor, de érdekesnek találta, hogy az újságírók a provokatőrökre nem kérdeztek rá. Hozzátette, ő a békét támogatja. Az ukrajnai háború témájában azonban Ukrajna-ellenes álláspontot képvisel, és régóta bírálja az Oroszország elleni szankciókat.