A Trump elleni merényletkísérlet részletei

Alaposan felkészült a Donald Trump elleni merényletre Thomas Matthew Crooks, aki republikánus és demokrata kampányrendezvényeket is tanulmányozott, hogy tapasztalatokat gyűjtsön.

Az FBI szerdai sajtótájékoztatóján Kevin Rojek különleges ügynök, a szervezet pittsburgh-i irodájának vezetője beszámolt arról, hogy Thomas Matthew Crooks a Donald Trump Butlerben tartott kampánygyűlésében látta meg a lehetőséget a hosszabb ideje tervezett támadás végrehajtására. A nyomozók a tettes internetes aktivitását aprólékosan tanulmányozták, és kiderült, hogy a merényletkísérlet előtti harminc napban a férfi mintegy hatvan internetes keresést indított el, többek között a két elnökjelölt, Donald Trump és Joe Biden kampányeseményeire vonatkozóan.

Crooks egyik internetes keresése arra utal, hogy a John Fitzgerald Kennedy elnök ellen végrehajtott 1963 novemberi merényletet is példaként használta, amikor azt kérdezte: „Oswald milyen távol volt Kennedytől?”. A támadó pontos motivációja azonban, vagyis az, hogy miért készült merényletre politikus célpont ellen, a nyomozás során eddig csaknem 1000 meghallgatás ellenére sem derült ki, és az FBI még mindig nem tudja, mi motiválhatta a támadót.

Az FBI különleges ügynöke továbbá arról számolt be, hogy Crooks a támadás délutánján, 4 óra körül 11 percen keresztül drónnal tanulmányozta a helyszínt, és a hatóságok 4 óra 26 perckor már észlelték a férfit, szűk két órával a merényletkísérlet előtt. A merénylő összesen mintegy 6 percen keresztül tartózkodott azon a háztetőn, ahonnan a lövéseket leadta Donald Trumpra, és ahol a Titkos Szolgálat egy mesterlövésze egyetlen lövéssel ártalmatlanította.

A történtek kivizsgálására kétpárti munkacsoport alakult a Kongresszus alsóházának képviselőiből, akik hétfőn a helyszínen tájékozódtak. Mark Kelly, Pennsylvania állam republikánus képviselője, a munkacsoport vezetője szerint a hatóságok megkésett beavatkozása a biztonságért felelős illetékes pillanatnyi „lefagyásával” is magyarázható.

A merényletkísérlet következményeként a Titkosszolgálat legalább öt ügynökét más munkakörbe helyezték át, köztük a pittsburghi területért felelős vezető ügynököt, valamint egyikét azon ügynököknek, akik Donald Trump védelmének részleteiért voltak felelősek. Kimberly Cheatle, aki a lövöldözés idején volt a titkosszolgálat igazgatója, a múlt hónapban lemondott posztjáról, miután a törvényhozók részéről erős nyomás nehezedett rá, helyére Ronald Rowe került megbízott igazgatóként.

Július 13-án este 6 óra 11-kor, Donald Trumpra több lövést adott le a 20 éves pennsylvaniai illetőségű Thomas Matthew Crooks Butler városában tartott választási nagygyűlésen. A lövedékek egyike Trumpot a fülén sebesítette meg, ugyanakkor a közönség tagjai közül egy ember meghalt, két másik pedig súlyosan megsebesült. A támadót a Titkos Szolgálat egy másik épület tetején tartózkodó mesterlövésze lelőtte.

Hat héttel a merényletkísérlet után az FBI még mindig nem tudja, mi motiválhatta Crookst, és nem tudják eldönteni, hogy jobbos vagy balos volt-e. Az FBI szerint Crooks inkább általában egy eseményen akart támadást elkövetni, és több célpontot is fontolóra vett, mielőtt kiválasztotta volna Trump gyűlését. Crooks érdeklődése a házilag összeállítható robbanószerek iránt egészen 2019 óta fennállt, és a merénylet napján az autójában házi készítésű robbanószerkezetet is találtak, amelyek legálisan beszerezhető alapanyagokból készültek.

Magyarországon a kormányközeli narratíva szerint a baloldali gyűlöletkeltés vezetett a Trump elleni merénylethez. Georg Spöttle „biztonságpolitikai szakértő” szerint a történtek tükrében azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a magyar miniszterelnök ellen is komoly gyűlöletkampány zajlik amiatt, mert békemisszióra indult, és vannak emberek, akik annyira gyűlölik Orbán Viktort, hogy az életére törnének.

Szélsőjobboldali politikusok is a baloldalt tartják felelősnek, Robert Fico azt írta, hogy „Donald Trump politikai ellenfelei megpróbálták őt leállítani, és amikor ez nem sikerült, addig hergelték a közvéleményt, míg valami szerencsétlen fickó fegyvert nem fogott.” Geert Wilders, holland szélsőjobboldali politikus, Orbán Viktor magyar miniszterelnök szövetségese a merénylet lehetséges okait is megnevezte: „A sok baloldali politikus és a média gyűlöletkeltő retorikája, amely a jobboldali politikusokat rasszistának és nácinak bélyegzi, nem marad következmények nélkül.” Az FBI tisztviselői szerint Crooks online tevékenységei „ideológiák keveredését” mutatják, és továbbra is vizsgálják az online jelenlétét. Crooks bejegyzett republikánus volt, de a 2021-ben 15 dollárt adományozott a liberális ActBlue kampánycsoportnak. A boncolás kimutatta, hogy Crooks szervezetében nem volt nyoma illegális kábítószernek vagy alkoholnak, és az FBI hozzátette, hogy a Crooks család együttműködött a nyomozásban.