Taxis hiénák elleni razziát hajtottak végre Budapesten

Budapesten a rendőrség és a NAV közös erővel csapott le a taxisokra, akik a gyanú szerint nemcsak kisajátították az egyes drosztokat, hanem feketén is dolgoztak, és zsarolással, adócsalással, valamint túlárazással váltak ismertté.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) által vezetett nyomozás során három taxist tartóztattak le, akik ellen zsarolás miatt indult eljárás. A férfiak 2023 júniusától több budapesti kerületben, köztük a budai Várban, a Váci utcában, a Vásárcsarnoknál, a Hősök terén és a Széchenyi fürdő közelében kialakított taxidrosztoknál védelmi pénzt szedtek kollégáiktól. A turisztikailag frekventált helyeken csak azokat a fuvarozókat engedték dolgozni, akik fizettek nekik, a többieket megfenyegették és elüldözték.

Az illegális tevékenységet irányító 48 éves B. Tibor volt, akit tavaly novemberben a Fővárosi Törvényszék két év fegyházbüntetésre ítélt közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt.

A három zsaroló elfogása után a nyomozók további taxisok tevékenységét is vizsgálták, akik az elkövetői körrel álltak kapcsolatban. Feltételezések szerint a társaság tagjai a napi több százezer forintos bevételüknek csak minimális részét adózták meg, és a külföldi utasoknak a tarifa többszörösét számolták fel.

A pénzügyőrök és a KR NNI munkatársai közösen szervezett akció során a NAV hat taxit, számos taxiórát és POS-terminált, laptopokat, tableteket, valamint mobiltelefonokat foglalt le. A helyszíneken összesen 8 835 500 forintot, 9737 dollárt és 10 350 eurót találtak. A rendőrök kábítószergyanús anyagokat is lefoglaltak, amelyeket szakértők vizsgálnak majd. Kábítószer birtoklása miatt két taxissal szemben indult büntetőeljárás a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK-n).

Az NNI nyomozói a csalási ügyben egy férfit gyanúsítottként, míg hármat tanúként hallgattak ki. A rendőrségi eljárással párhuzamosan a NAV is nyomozást folytat. Mivel az illegálisan működő hálózatnak további tagjai is lehetnek, így a jövőben újabb közös akció szervezése sem zárható ki.

Augusztus 27-én közel 100 rendőr és NAV-munkatárs csapott le egyszerre öt helyszínen, ahol elfogásokat és kutatásokat hajtottak végre. Ebben a nyomozókon és a pénzügyőrökön túl részt vett a KR rendészeti állománya és a bevetési egysége is, míg a NAV-tól bűnügyi adatmentők, bűnjelkezelők, revizorok és bevetést támogatók.