„Készek vagyunk itt állni örök időkig” – Nem fogadta a DK küldöttségét Polt Péter

Vadai Ágnes és Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusai hiába érkeztek a Legfőbb Ügyészségre, hogy személyesen kérdezzék Polt Péter legfőbb ügyészt többek között Kiss László óbudai polgármester ügyéről, mert nem engedték be őket az irodájába.

A DK képviselői előre egyeztetett időpontban érkeztek a Legfőbb Ügyészség épületébe, hogy élőben közvetítsék a találkozót, azonban az ügyészség alkalmazottai közölték velük, hogy a közösségi médiában történő élő közvetítésre nincs felhatalmazásuk, így a kamerával felszerelkezett politikusokat nem engedték fel Polt Péter irodájába.

A DK politikusai három problémával kapcsolatban szerettek volna kérdéseket feltenni a legfőbb ügyésznek: az általános eljárásokkal, a Kiss László ellen folyó koncepciós eljárással és a Simonka-interjú körüli problémákkal kapcsolatban. Vadai Ágnes szerint ezek a kérdések közéleti érdeklődés övezi, és minden magyar állampolgárt érintenek.

A DK képviselői a kamera kérdését Polt Péterrel személyesen szerették volna megbeszélni, de a legfőbb ügyész nem volt hajlandó vitába szállni velük. Vadai Ágnes és Sebián-Petrovszki László azt ígérték, hogy addig nem hagyják el az ügyészséget, amíg nem találkoznak Polt Péterrel, és készek itt állni akár 24 vagy 48 órán át.

A DK-s képviselők a bejárati előtérben rekedtek, ahol az ügyészség alkalmazottai, kabinetfőnökként és sajtófőnökként bemutatkozva, útjukat állták. Vadai Ágnes a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordulás lehetőségét is kilátásba helyezte, miután az alkalmazottak a kamera kikapcsolását követelték. A politikusok végül kikapcsolták a kamerát, és Vadai Ágnes azzal zárta az élő adást, hogy „Jelentkezünk újra, ha megérkezik a legfőbb ügyész”.

A tervezett találkozó végül elmaradt, mivel Vadai Ágnes csak azzal a feltétellel vett volna részt a beszélgetésen, hogy azt a Facebookon élőben közvetítheti, de Polt Péter legfőbb ügyész elutasította ezt a kérést. A Legfőbb Ügyészség sajtóközleményében kiemelte, hogy a legfőbb ügyésznek nincs olyan kötelezettsége, hogy akarata vagy szakmai meggyőződése ellenére országgyűlési képviselővel történő személyes beszélgetését egyoldalúan élőben vagy felvételről közvetítsék.

Vadai Ágnes szerdán három dokumentumot mutatott be, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy a korrupcióval gyanúsított óbudai polgármester ellen koncepciós eljárás zajlik. Az egyik jegyzőkönyvben valaki azt állítja, hogy egy felsővezető megkereste őt azzal, hogy meg kellene buktatni a III. kerületi polgármestert, és ehhez szükség lenne a cégére. Az ügyészség válaszában tagadta Vadai állítását, és szerintük egy büntetett előéletű álnyomozó tett ajánlatot egy megvádolt vállalkozónak, amelyben az ellenzéki politikusokra terhelő bizonyítékokat kért.

Kiss Lászlót, Óbuda DK-s polgármesterét két hete vették őrizetbe, amiért a vád szerint 2019-es polgármesterré választása után egy korrupciós hálót épített ki, amelyen belül megbízásokat adott baráti cégeknek, majd azok összegének egy részét visszakövetelte magának. A gyanú szerint Kiss megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeres megbízásokat kapnak az önkormányzattól, cserébe ezért neki és másoknak pénzt kell visszafizetni. Hogy ezt leplezzék, fiktív, túlárazott szerződéseket kötöttek a cégekkel, a valóságban viszont más végezte el a munkát. Kiss tagadja a bűncselekmény elkövetését.