Papp Zsolt a Nemzeti Agrárkamara élére jelölték

Papp Zsoltot, a Mezőgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárát jelölték a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöki posztjára Győrffy Balázs lemondása után. A döntést 304 nemzeti küldött hozza meg szeptember 13-án.

Győrffy Balázs egy ittas állapotban történt fizikai erőszakos eset miatt mondott le, amely során súlyos testi sértés és egyéb bűncselekmények miatt vádat emeltek ellene. Papp Zsolt 2020 óta dolgozik a Mezőgazdasági Minisztériumban, és mint lojális és szorgalmas szakember ismert, valamint a MAGOSZ Fiatal Gazdák Szakosztályának elnöke is.

A vezetőváltás különösen fontos a családi gazdaságok támogatása szempontjából, mivel a jelenlegi elnök havi 2 945 570 magyar forintot keres. Papp Zsolt a támogatások százmilliárdos forintos elosztását felügyelte 2020 óta, és ideális jelöltnek tekintik a pozícióra, összhangban a kormány erőfeszítéseivel, hogy megerősítsék a magyar élelmiszeripart és fellendítsék a vidéki területeket. Papp Zsolt élelmiszer-minőségbiztosító agrármérnöki diplomájával már 2011 óta dolgozik ezen a területen, és a vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős államtitkárként is tevékenykedik.

Bólya Boglárka valószínűleg Győrffy Balázst váltja az Európai Parlamentben, mivel ő a Fidesz párt következő legmagasabb rangú jelöltje. Bólya jelenleg az Európai Uniós Ügyek Minisztériumában miniszteri biztos, és a 2024-es magyar EU-elnökség előkészítéséért felel. Brüsszelben találkozott férjével, Rodrigo Ballesterrel is, akit Csák János kulturális miniszter idén márciusban a „magyar felsőoktatás és kutatás nemzetköziesítéséért felelős” miniszteri biztosnak nevezett ki.

Papp Zsolt augusztus 30-án pénteken részt vesz a MAGOSZ debreceni konferenciáján, amelyen a generációváltásról lesz szó. Az Agrárkamara küldöttgyűlésében ugyanis az egyik jelölőszervezet a MAGOSZ, és ebből a szervezetből kerül ki a küldöttek elsöprő többsége, vagyis az elnökválasztáskor övék a meghatározó szerep.