Óbudai koalícióból kilép a Momentum a korrupciós botrány miatt

A Momentum Mozgalom képviselői Óbudán kilépnek a letartóztatott polgármester, Kiss László vezette koalícióból a korrupciós vádak miatt. A párt úgy döntött, hogy távolságot tartanak, hogy elkerüljék a bármilyen érintettség látszatát. Aggodalmak merültek fel, hogy a Fidesz veheti át az irányítást Óbudán.

Kiss László 2019-es megválasztása után állítólag korrupciós hálózatot hozott létre, amiért később letartóztatták. A Momentum Mozgalom elhatárolódik, hogy elkerülje a botrányban való részvétel látszatát. A DK politikusa, Vadai Ágnes szerint összeesküvés áldozata Kiss László, állítása szerint egy magas rangú állami tisztviselő rendelte el a bukását 2021-ben.

A Momentum Mozgalom kijelentette, hogy egyetlen tagjuk sem érintett a botrányban, és céljuk, hogy elkerüljék a részvételük látszatát. A párt elkötelezett a korrupciómentes közélet és a magyar politika megújulása mellett. Biztosítják, hogy a helyzet miatt egyetlen polgár sem marad szolgáltatások nélkül, és a hivatal működése zavartalanul folytatódhasson. Két párt új választást sürget Óbudán a botrány miatt, a Momentum pedig nem utasította el ezt az ötletet a nyilatkozatukban.

Annak ellenére, hogy a Momentum kilép a koalícióból, Kiss László továbbra is többségi támogatást élvez. Az újraválasztott polgármester és alpolgármester mindketten vesztegetési vádak miatt őrizetben vannak. A Momentum kifejezte aggodalmát, hogy a korrupt Fidesz tagok válthatják fel a vádlott tisztségviselőket, és kijelentették, hogy nem fogják ezt megengedni. A párt közleményében hangsúlyozta, hogy nem fogják engedni, hogy a Fidesz rátegye az enyves kezét a kerületre, és keressék a kapcsolatot azokkal a szervezetekkel és szereplőkkel, akik hozzájuk hasonlóan elkötelezettek a magyar belpolitika valódi megújítása mellett.

Óbuda-Békásmegyer újraválasztott polgármesterét, Kiss Lászlót 2020. augusztus 14-én vették őrizetbe, miután a Központi Nyomozó Főügyészség több helyszínen nagyszabású akciót hajtott végre. Az óbudai korrupciós üggyel összefüggésben két nappal később a polgármestert, egy önkormányzati vezetőt, valamint a polgármesteri hivatal egy korábbi alkalmazottját 30 napra letartóztatta a Fővárosi Törvényszék. Az ügynek így már összesen tizenhat gyanúsítottja van.