A Madách Imre Gimnázium igazgatójának elbocsátása

A Madách Imre Gimnázium igazgatóját, Mészáros Csabát, a Belügyminisztérium menesztette, miután az iskola bejelentette, hogy nem fogják elkobozni a diákok digitális eszközeit, hivatkozva egy kormányrendelet olyan paragrafusára, amely korlátozza a mobiltelefonok használatát oktatási intézményekben. Az iskola szerint pedagógiai célja, hogy megtanítsa a diákokat a digitális technológia felelős használatára, nem pedig teljes mértékben betiltani azt. A Belügyminisztérium azonban úgy nyilatkozott, hogy egy törvénynek nyíltan ellenszegülő vezető nem állhat egy állami intézmény élén. A döntés ellen tiltakoztak a diákok és tanárok, akik támogatásukról biztosították Mészárost. A kontroverzia felveti a digitális technológia használatának és az oktatásnak az egyensúlyával kapcsolatos kérdéseket.

A Népszava újságírója, Batka Zoltán azt javasolta, hogy a Madách Imre Gimnázium tanárai és diákjai hozzák magukkal a telefonjaikat az iskolába, és küldjenek hamis profilokról "péniszképeket" a Belügyminisztériumnak tiltakozásul az igazgató elbocsátása ellen, aki engedélyezte a mobiltelefonok használatát a kormányzati szabályozások ellenére. Az igazgató, Mészáros Csaba menesztése tiltakozásokat váltott ki. Az újságíró bírálta a döntést és hangsúlyozta a diákoknak a kormányzati beavatkozásokkal szembeni ellenállásban betöltött szerepét. Az újságíró elítélte a telefonok által okozott depresszióval kapcsolatos aggodalmak képmutatását, miközben más társadalmi problémákat figyelmen kívül hagynak. Hangsúlyozta a diákoknak az autoriter intézkedésekkel szembeni kiállás fontosságát és az önálló gondolkodású gyerekek nevelésének jelentőségét.

A Belügyminisztérium tagadja, hogy az oktatási államtitkár, Maruzsa Zoltán tudott volna a médiabeszámolók előtt arról, hogy a Madách Imre Gimnázium igazgatója nem tervezi érvényesíteni a mobiltelefonok leadására vonatkozó szabályt. A minisztérium megerősítette, hogy Maruzsa nem olvasta el az iskola weboldalán a digitális eszközökről szóló információkat. Az igazgató említette ezt egy megbeszélésen, de nem mutatta meg az államtitkárnak. A Minisztérium szerint Maruzsa nem alakíthatta ki véleményét az iskolában tervezett eljárásról. A volt igazgató, Mészáros Csaba azt említette, hogy Maruzsa tudott az iskola döntéséről, és a médiát hibáztatja az elbocsátásáért. A kormány döntése több tárgy, köztük energiaitalok, kések, fegyverek, okosórák és mobiltelefonok betiltását fogja előírni az iskolákban, hogy megelőzzék az erőszakos cselekményeket és megvédjék a diákok jólétét. A támogató törvényt júniusban fogadták el, ami vitát váltott ki szigorú és korlátozó jellege miatt.

A Belügyminisztérium egy közleményben cáfolta, hogy Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár pontosan tisztában lett volna azzal, hogy mit tervez az intézmény. Mészáros Csaba korábban közölte, hogy az államtitkárt tájékoztatta a lépésükről, azonban a minisztérium szerint az államtitkár a sajtóhírek megjelenése előtt nem volt tisztában azzal, hogy az iskolában nem adatják le a tanulókkal a telefonokat. A tárca közleményében azt írta, hogy Mészáros Csaba az egyeztetés alkalmával megemlítette a gimnázium honlapjára kitett tájékoztatást, de azt az államtitkárnak nem mutatta be, így az államtitkár nem alakíthatta ki véleményét az iskolában tervezett eljárásról. Mészáros Csaba Facebook-bejegyzésében azt állította, hogy a médiafelhajtás miatt menesztették, mivel az államtitkárnak korábban nem volt ellenvetése a tantestület mobiltelefon-használatra vonatkozó rendelet elleni tiltakozása miatt. A Belügyminisztérium szerint az igazgató jelezte, hogy nem tervezi kitölteni igazgatói mandátumát, és már az utódlás kérdésével foglalkozik.