Kárpátaljai magyar menekültek kerülhetnek utcára Tatán

Tatán egy frissen műtött anya és egy kéthónapos csecsemő, valamint további 19 kárpátaljai magyar menekültek – többségük gyermek – szembesülnek azzal a helyzettel, hogy egy magánszállásról kell távozniuk, miután az állami lakhatási támogatásukat megvonták.

A menekültek augusztus 21-től már nem részesülnek állami támogatásban, mivel nem közvetlenül hadi övezetből érkeztek Ukrajnából. A tatai szállás tulajdonosa naponta figyelmezteti őket, hogy el kell hagyniuk a helyet. A helyzet odáig fajult, hogy szerdán rendőrök és a gyámhatóság munkatársai is megjelentek a szálláson, ami arra utal, hogy ha a családok utcára kerülnek, a gyerekeket el kell helyezni, akár a családjuktól való elszakítás árán is. A Magyar Helsinki Bizottság munkatársa, Nagy Bernadett szerint a kilakoltatás egyelőre elmaradt, és a menekültek péntekig kaptak haladékot. Azonban továbbra is bizonytalan, hogy hová tudnak menni a tatai családok a haladék lejárta után.

A civilek igyekeznek megoldást találni a helyzetre, de eddig csak fizetős szállásokat sikerült találniuk. A tatai szállás sem olcsó, hiszen családonként 160 ezer forintot és fejenként napi 800 forint rezsiköltséget kérnének, ami egy ötfős család esetében havonta 280 ezer forintot jelent.

A probléma gyökerei június közepére nyúlnak vissza, amikor kiderült, hogy a menekültek augusztus 21-től már csak akkor jogosultak lakhatási támogatásra, ha közvetlenül hadi övezetből érkeztek. Pál Norbert nyilatkozatában arra hivatkozott, hogy aki az elmúlt két évben akart, az talpra tudott állni Magyarországon. Azonban felmerül a kérdés, hogy egy három-négy gyerekes, családfő nélkül maradt anya hogyan tudna ekkora összeget előteremteni a magyar albérleti piac árai mellett.

Közben Kocs településen már 120 ember – többségük gyermek és anya – került az utcára. Őket átmeneti szállásokra helyezték át, például Tatabányára, Enyingre, Dorogra és Esztergomba. Az amerikai nagykövet, David Pressman is meglátogatta az esztergomi menekülteket. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat augusztus végéig vállalta, hogy finanszírozza a kocsi menekültek elszállásolását, de továbbra is kérdéses, hogy mi lesz velük a jövő hónapban.

Július 10-éig méltányossági kérelemmel is fordulhattak az érintettek Pál Norbert kormánybiztoshoz, azonban „nagyon kis százalékban hagyta jóvá” ezeket, melyről már Bakonyi Anikó, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa tájékoztatott.