Halpusztulás borítja be Volosz kikötővárosát

Több százezer hal teteme borította be a görögországi Volosz kikötővárosát, ami környezeti katasztrófát okozott. A halak holtteste a víz felszínén úszik, erős szagot árasztva. A hatóságok 24 órán belül több mint 40 tonna halat gyűjtöttek össze, hogy megakadályozzák a szállodák és éttermek szennyeződését.

A helyi polgármester bírálta a görög kormányt, amiért nem foglalkozott korábban a problémával. A környezetvédelmi minisztérium nem tett nyilatkozatot, de a helyi ügyészség vizsgálatot indított. A szakértők a halpusztulást a tavalyi árvizeknek tulajdonítják, amelyek újratöltötték a közeli tavat, így az édesvízi halakat a kikötőbe sodorták, ahol nem tudtak életben maradni.

A hatóságok speciális hajókat használnak a víz tisztítására, amelynek több napig is eltarthat. Az ökológiai katasztrófa komoly következményekkel járhat a közegészségre és a turizmusra nézve, hat strandot bezártak a környéken. A szakértők szerint a halak tömeges pusztulását a tavalyi viharok okozták, amelyek ezer hektáron árasztották el Volosz környékét. Az édesvízi halak a megáradt tavakban szaporodtak, és amikor az árvíz visszahúzódott, a tengerbe kerültek. A Volosz kikötőjében talált halak többsége a túl sós víz vagy az oxigénhiány miatt pusztult el.