Gólyatábor-botrány: a HÖOK és a KIM is nyílt levelet küldött a táborok szervezőinek

Az elmúlt hetek eseményeire reagálva a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) Választmánya és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) is nyílt levelet fogalmazott meg, amelyben ajánlásokat és utasításokat adnak a gólyatáborok szervezőinek. Az emberi méltóság és a tiszteletteljes bánásmód alapértékek, amelyeket minden körülmények között tiszteletben kell tartani.

A HÖOK Választmánya hangsúlyozza, hogy az egyetemi rendezvények, különösen a gólyatáborok, nélkülözhetetlenek a hallgatói közösségek kialakulásában, és ezek szervezése komoly felelősséggel jár. A nyílt levélben öt pontban szedték össze azokat az elvárásokat, amelyeket a gólyatáborok szervezése során be kell tartani.

Az első pontban kijelentik, hogy az emberi méltóság és a tiszteletteljes bánásmód olyan alapértékek, amelyeket semmilyen körülmények között sem szabad sértetni. A második pontban elítélik azokat az eseteket, amelyek ezekkel az értékekkel ellentétesek, és elvárják a hallgatói képviselet tisztségviselőitől, hogy az emberi méltóságot sértő gyakorlatokat haladéktalanul szüntessék meg.

A harmadik pont szerint a szervezőknek biztosítaniuk kell, hogy a gólyák és a résztvevők pozitív élményekkel gazdagodjanak, és hogy a nem komfortos programokon való részvétel ne legyen kötelező. A negyedik pontban elvárják, hogy a résztvevők megfelelő tájékoztatást kapjanak arról, kihez fordulhatnak, ha nem megfelelő bánásmódban részesülnek.

Az ötödik pontban emlékeztetik a hallgatói képviselőket, hogy a HÖOK Etikai Chartájának ismerete és betartása kötelező érvényű számukra. A HÖOK Választmánya felhívja minden tagintézmény figyelmét, hogy a megfogalmazottakat szigorúan tartsák be, és folyamatosan értékeljék, valamint felügyeljék a gólyatáborok és egyéb hallgatói rendezvények szervezését és lebonyolítását.

A HÖOK Választmánya továbbá kijelenti, hogy felülvizsgálja az Etikai Charta jelenlegi állapotát, és országos egyeztetést indít annak fejlesztése céljából. A gólyatáborok körül kialakult helyzetek, mint például a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki Karán és a Pécsi Tudományegyetemen történt események, felhívták a figyelmet a problémákra.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium is hasonló felszólítást intézett a szervezőkhöz

A KIM arról számolt be, hogy a tárca felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára, Varga-Bajusz Veronika egyeztetett a HÖOK vezetésével. Az államtitkár kiemelte, hogy az emberi méltóság megsértése bármilyen módon és formában megengedhetetlen.

A minisztérium célja, hogy a jövőben a gólyatáborokat a megújult hallgatói etikai kódex szerint szervezzék meg, így garantálva az elsőéves hallgatók lelki és testi biztonságát. Varga-Bajusz Veronika áttekintette a gólyatáborok szervezésére vonatkozó jogi és egyetemi szabályozásokat is, és a HÖOK vállalta, hogy az Etikai Chartát megvizsgálják és aktualizálják, valamint a szervezők számára kötelező érvényűvé teszik megvalósítását. A szervezők egy képzésen is részt fognak venni minden évben az államtitkárság támogatásával.

Az államtitkár arról is tájékoztatta a hallgatói képviselet vezetését, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezetésétől azonnali írásbeli tájékoztatást kért a gólyatábori történésekkel kapcsolatban, és jóváhagyta az egyetem által megfogalmazott szabályozási és szervezési módosításokat.