Az eurózóna pénzügyminiszterei bojkottálhatják a budapesti találkozót

Paschal Donohoe, az Eurogroup elnöke a következő héten dönt arról, hogy megtartják-e a tervezett budapesti eurózóna pénzügyminiszterek találkozóját. A magyar EU-elnökség bojkottokkal néz szembe az uniós tagállamok és az Európai Bizottság részéről Orbán miniszterelnök Putyin orosz elnökkel való találkozója miatt.

Az EU pénzügyminiszterei esetlegesen lemondhatják a jövő hónapra tervezett budapesti ülésüket, amelyet az ír közkiadásokért felelős miniszter, Paschal Donohoe vezetne. A miniszterek általában havonta egyszer ülnek össze, és az EU soros elnökségét betöltő országban évente kétszer tartanak találkozót. Több miniszter, köztük Németország pénzügyminisztere, Christian Lindner, valamint Észtország, Finnország és Litvánia kollégái jelezték, hogy bojkottálni fogják a találkozót Orbán miniszterelnök engedély nélküli külföldi látogatásai miatt az EU elnöksége alatt.

Az Európai Bizottság vezetői szintén bojkottálják a magyar elnökség alatt tartandó találkozókat. Donohoe várhatóan a brüsszeli tárgyalások hangulatát fogja felmérni, mielőtt döntést hoz a budapesti ülésről. Az EU válaszként néhány miniszteri értekezletet Budapest helyett Brüsszelbe helyezett át a Putyin miniszterelnökkel való találkozóra reagálva.