Egy magyar vállalkozó rejtélyes vagyona felülmúlja a leggazdagabb magyarokét

Egy ismeretlen magyar vállalkozó két cégének összesített vagyona eléri a 13,5 ezer milliárd forintot, ami többszörösen meghaladja Mészáros Lőrinc becsült vagyonát, és még a leggazdagabb magyarok összvagyonát is.

A G7 információi szerint a Donor Zrt. nevű cég 2023 végén 6534 milliárd forintnyi vagyonnal rendelkezett, míg a Brasil Államkötvény Hasznosító Zrt. eszközállománya még ezt is meghaladja. A Donor Zrt. tavaly év végén alakult, és egy zuglói ikerház egyik felében van bejegyezve. A vállalatokban az egyedüli tulajdonos tavaly év végén jelentős tőkeemelést hajtott végre: a Donor Zrt.-ben 4532 milliárd forintos, míg a Brasil Államkötvény Hasznosító Zrt.-ben 5099 milliárd forintos tőkeemelés történt.

Mindkét vállalat esetében a hosszú lejáratú kötelezettségek is jelentősek: a Donor Zrt. 2002 milliárd, míg a Brasil Államkötvény Hasznosító Zrt. körülbelül 1857 milliárd forint tartozással rendelkezik, amelyek mindkét esetben a tulajdonostól származnak. A vállalatok beszámolói szerint a teljes vagyon brazil állampapírokba fektetett, azonban a G7 megjegyzi, hogy a tizenkét év múlva lejáró brazil dollárkötvények létezése kérdéses.

A cégek egyetlen részvényese T. János György, egy Máltán élő magyar üzletember, akinek neve az offshore-befektetésekről szóló Paradise Papers adatbázisban is szerepel. A vállalkozó vagyonának mérete alapján Európa 5., a világ 36. leggazdagabb embere lehetne. A G7 megkereste T. János Györgyöt, de a vállalkozó nem válaszolt a kérdésekre, és az ügyvédje is az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem nyilatkozott.

A Donor Zrt. jelenleg hibernált állapotban van, ami jogilag értelmezhetetlen, így sem bevétele, sem költsége nincs, alkalmazottai sincsenek. A vállalkozónak van egy máltai cége is, amely veszteséget termel, és érdemi vagyon nélkül működik. A két cégben lévő vagyon Brazília teljes adósságállományának körülbelül 2,5 százalékát teszi ki, ami Brazília egyik legnagyobb hitelezőjévé tenné a tulajdonost. Mészáros Lőrinc vagyona a rejtélyes tulajdonosénak mindössze 7 százaléka, de a rangsorban szereplő összes magyar milliárdos együttes vagyona is csak 9064 milliárd forint volt, míg a Mol piaci kapitalizációja ennek kevesebb, mint hatoda, és az OTP-jé is csak a szűk fele.