Tényleges életfogytiglant kapott E. László

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a Fővárosi Törvényszék E. Lászlót, aki több emberölést követett el különös kegyetlenséggel Budapesten.

A Fővárosi Törvényszék szerint E. László, aki szívességi lakáshasználóként élt egy 65 éves férfinél Józsefvárosban, puszta kézzel verte agyon a főbérlőjét hét évvel ezelőtt. A bántalmazás következtében a férfi napokkal később meghalt a kórházban. Három évvel később E. László 28 késszúrással ölte meg egy hajléktalan-társát Angyalföldön, majd elvette tőle a sportcipőjét és az ezüst nyakláncát, amelyek összesen 50 ezer forintot értek.

A bíróság nem találta kétséget kizáróan bizonyíthatónak, hogy az értékek megszerzése már a sértett megölésekor a vádlott szándékában állt, ezért – a vádtól eltérően – az emberölés bűntetténél a nyereségvágyat, mint minősítő körülményt nem állapította meg, viszont az értékek elvétele miatt kifosztás bűntettében is bűnösnek mondta ki a vádlottat.

Ezen kívül a vádlott még két másik hajléktalant is bántalmazott, egyiküket késsel meg is szúrta. Az eljárás során nem sikerült feltárni, hogy mi motiválta E. Lászlót ezekre a cselekedetekre. A bíróság megállapítása szerint a férfi közömbös az emberi szenvedés iránt, és az élet semmit sem jelent számára.

A pszichológiai szakvélemény szerint, ha E. László visszakerülne a korábbi létközegébe, az erőszakos, élet elleni cselekményeket folytatná, ezért feltételesen sem bocsátható szabadlábra. Az ítélet nem jogerős, a terhelt letartóztatásban marad a másodfokú bíróság döntéséig. A bíróság rendelkezett arról is, hogy a terhelt feltételes szabadságra nem bocsátható.