Drámai bércsökkenés a védőnőknél

Több tízezer forinttal, egyes esetekben akár 80 ezer forinttal is csökkenhet a Dél-pesti Centrumkórházban dolgozó védőnők fizetése szeptembertől, az ATV Híradó értesülései szerint.

A védőnők már korábban is elveszítették egyes pótlékaikat, mint például az önkormányzat által biztosított bérkiegészítést és a cafeteriát. Egy érintett védőnő által az ATV-nek elküldött dokumentum szerint a kórház nem tudja biztosítani a korábbi bérek kifizetését a költségvetési fedezet hiányában.

A változások háttere

A védőnői szolgálat tavaly nyáron került az önkormányzatoktól az állam felügyelete alá. Ekkor ugyan emelkedett az alapbér, de a Független Egészségügyi Szakszervezet szerint vannak olyan védőnők, akiknek az alapbéremelés ellenére sem nőtt a havi keresetük. Az állam megvonta tőlük a pótlékokat, és a korábbi önkormányzati bérkiegészítéseket is elvette. Szalainé Pintér Boglárka, a FESZ védőnői alapszervezetének vezetője kiemelte, hogy rengeteg védőnő végzi a feladatát az országban olyan körülmények között, amelyek nem felelnek meg a minimumfeltételeknek.

Munkakörülmények és a jövő

A munkakörülmények sok esetben kritikán aluliak; a híradónak nyilatkozók a hűtés és fűtés hiányára, rossz irodai eszközökre, sőt, extrém esetekben penészre is panaszkodnak. A bércsökkenés más kórházakban is várható, de a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Kórházi Főigazgatóság egyelőre nem reagált a történtekre. A védőnők szerint az alapvető munkafeltételek hiányára is panaszkodtak, és sok esetben nem működnek a fűtő és hűtő berendezések, az irodai eszközök hibásak, ennek ellenére sem az önkormányzat, sem a kórház nem egyeztet a javításokról, illetve új eszközök beszerzéséről. Az ATV Híradó megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot és a Dél-pesti Centrumkórházat is a helyzet tisztázása érdekében, de adásukig nem érkezett válasz. Egy érintett védőnő által megosztott szerződésrészlet azonban beszédes: "2024 szeptember 01. napjától munkáltatói döntésen alapuló juttatása visszavonásra kerül, az Intézet költségvetési fedezet hiányában a továbbiakban nem tudja biztosítani."