Bécsi merényletterv: Több tízezer rajongót fenyegetett veszély Taylor Swift koncertjén

Egy 19 éves észak-macedóniai származású osztrák férfi több tízezer ember életét veszélyeztette volna a bécsi Taylor Swift-koncerteken. A CIA információi alapján a férfi az Iszlám Államhoz köthető, és a stadion mellett várakozó tömeg ellen tervezett támadást.

A CIA igazgatóhelyettese, David Cohen szerint a merénylettervvel kapcsolatos információkat a CIA szolgáltatta az osztrák hatóságoknak, aminek köszönhetően a gyanúsítottakat letartóztatták, és a világsztár mindhárom koncertjét törölték az osztrák fővárosban. Cohen a Marylandben tartott éves hírszerzési és nemzetbiztonsági csúcstalálkozón beszélt a meghiúsult merényletről, amelynek során több tízezer ember, köztük amerikaiak is veszélybe kerülhettek volna.

A hatóságok szerint a fő gyanúsított késsel és házi készítésű robbanószerekkel készült támadni a stadionon kívül várakozó mintegy 30 ezer rajongóra. A nyomozók a gyanúsított otthonában vegyi anyagokat és technikai eszközöket találtak. A merénylettervvel kapcsolatban Gerhard Karner osztrák belügyminiszter elmondta, hogy más titkosszolgálatok segítségére is szükség volt, mivel az osztrák nyomozók nem tudják legálisan lehallgatni az sms-üzeneteket.

A 19 éves fő gyanúsított mellett egy 17 éves lányt is letartóztattak, aki a koncerten dolgozó takarítócsapat tagja volt, valamint egy 18 éves iraki férfit, aki ugyanabból a körből származik, mint a főgyanúsított. A fő gyanúsított ügyvédje szerint a vádak eltúlozottak, és azt állította, hogy az osztrák hatóságok túlzóan állítják be a helyzetet, hogy új megfigyelési jogosítványokat szerezzenek. Taylor Swift a londoni koncertjei után nyilatkozott az esetről, kifejezve csalódottságát és aggodalmát a történtek miatt, majd több héttel később Instagram-oldalán is reagált, ahol azt írta, a lemondások oka félelemmel és hatalmas bűntudattal töltötte el, ugyanakkor hálás volt az osztrák hatóságoknak, amiért végül „koncerteket és nem életeket” gyászoltak. A turné a tervek szerint őszig szünetel.