A Keleti pályaudvarnál kisiklott InterCity vonat ügyében büntetőeljárás indult

A Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárást indított a vasárnap esti Keleti pályaudvarnál történt InterCity vonat kisiklása miatt. A baleset során senki nem sérült meg, de a vonatközlekedést országszerte megzavarta.

A balesetet csavartörés okozta, a MÁV szerint a váltó egyik alkatrésze tört el, ami a váltó nem megfelelő mozgását eredményezte. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a vasúti közlekedés veszélyeztetése miatt indított eljárást. A Claudiopolis InterCity vonat, amely Kolozsvárról Budapestre tartott, akadályozta a pályaudvar működését.

A balesetet két eltört csavar okozta, amelyek közül az egyik már korábban eltört és rozsdás volt, a másik pedig potenciálisan a váltó átállítása során sérülhetett meg. A Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított az esemény okainak feltárása és a jövőbeni hasonló esetek megelőzése érdekében.

A vonat, amely az incidensben érintett volt, jelenleg is a Keleti pályaudvaron található. A baleset után a vonatközlekedés két napig állt. A rendőrség és a szakértők jelenleg is vizsgálják az esetet, és a Közlekedésbiztonsági Szervezet is elindított egy szakmai vizsgálatot.