Meghalt a bukaresti magyar konzul egy romániai autóbalesetben

Meghalt Vágó Ferenc, a bukaresti magyar konzul, miután autóbalesetet szenvedett Romániában, csütörtök délután. A tragikus esemény során összesen három autó ütközött össze, köztük a diplomata rendszámú személygépkocsi is.

A baleset a romániai A1-es autópályán történt, ahol egy rönkszállító teherautó gumiabroncsa felrobbant, emiatt a jármű kormányozhatatlanná vált és a szalagkorlátot áttörve a szemközti sávba hajtott. A teherautó a diplomata autójával frontálisan ütközött, majd két másik járművel is karambolozott. A Mandiner az Adevarul információira hivatkozva arról számolt be, hogy a baleset Déva és Nagylak között történt. Ezzel szemben a Transtelex és az Agerpres szerint, valamint a Temes megyei rendőr-főkapitányság információi alapján az eset Temesvár és Lugos között zajlott le. A pontos helyszín kapcsán tehát eltérő információk érkeztek.

A News.ro és az Agerpres információi alapján a balesetben két autó volt érintett, az egyik a bukaresti magyar konzulátusé volt. A temesvári rendőrség sajtóosztálya megerősítette, hogy az elhunyt személy valóban diplomata volt, és a balesetben életét vesztette a 60 éves Vágó Ferenc. A román sajtó szerint a balesetnek egy halálos áldozata van.

A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés bűntette miatt indított büntetőeljárást. A tragédia pontos körülményeit még vizsgálják, de a rendőrség szerint a konzul szabályosan közlekedett. A baleset miatt áll a forgalom az autópályán, a gépkocsiforgalmat elterelik. Diplomáciai források az erdélyi Krónikának megerősítették, hogy az áldozat Vágó Ferenc, a bukaresti magyar konzul.

A bukaresti magyar nagykövetség honlapja szerint Vágó Ferenc tanácsosként, beosztott diplomataként, konzulként tevékenykedett a diplomáciai kirendeltségen. Zoriţa Mircov szóvivő közölte, hogy a Temes megyei rendőr-főkapitányság gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával vizsgálatot indít.