MBH Bank jelentős növekedése az első félévben

A Fundamenta felvásárlásának köszönhetően az MBH Bank jelentős növekedést ért el az első félévben, ahol a kamateredmény és a működési költségek romlása ellenére is 139 milliárdos adózott eredményt produkált.

Az MBH Bank a második negyedévben a Fundamenta felvásárlása mellett 8 milliárdos eredményjavulást ért el, ami 60 milliárdos adózott eredményt jelent három hónap alatt. A kamateredmény 6,1%-kal csökkent, míg a jutalékeredmény 19,2%-ot nőtt, a működési költségek pedig 17,1%-os emelkedést mutattak, amit elsősorban a Fundamenta-deal okozott. A kockázati költségek viszont 81%-kal csökkentek.

Az első félév egészében a bank korrigált adózás előtti eredménye meghaladta a 162,6 milliárd forintot, 26,1%-os korrigált tőkearányos megtérülés mellett. A csoport mérlegfőösszege 11,8%-kal nőtt, elérve a 11 727 milliárd forintot. A bruttó hitelállomány 17%-os, az ügyfélbetétállomány pedig 22%-os bővülést mutatott.

A működési költségek 137 milliárd forintot tettek ki, ami a Fundamenta költségeinek bekerülésével magyarázható. Az NPL-portfólió 170,9 milliárd forintra zsugorodott, az NPL ráta pedig 2,9%-ra csökkent, míg a második negyedév végére 3%-ra esett. A bank 19,3%-os tőkemegfeleléssel és 17,8%-os elsődleges-tőkemegfelelési mutatóval zárta a félévet. A bank saját tőkéje 24,3 százalékos éve emelkedéssel 1110 milliárd forintra nőtt.

A lakossági szegmensben a bruttó hitelállomány 33%-os növekedést mutatott, míg a betétállomány 29%-kal nőtt. A vállalati üzletágban a hitelállomány 7,3%-kal, a betétállomány pedig 26,7%-kal bővült. A lízingcsoport állománya 8,7%-os növekedést ért el, és a piaci részesedésével piacvezetőnek számít.

Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója szerint a bank erős félévet zárt, és céljuk, hogy univerzális nagybankként piacvezetővé váljanak minden főbb ügyfélszegmensben. Krizsanovich Péter, a bank pénzügyi vezérigazgató-helyettese hozzátette, hogy a csökkenő hozamkörnyezet ellenére is jövedelmezőségüket tartották, és céljuk a további növekedés, valamint a tőzsdei jelenlétük szintlépése.

Az MBH Bank részvényeivel legutóbbi kereskedés 7260 forintos részvényáron történt. Az első félévben összesen 33,2 milliárd forint bankadót és extraprofit adót számolt el a bank. A második negyedévben a bankok működési környezete romlott, többek között a lakossági kamatstop intézményének 2024. december 31-éig történő meghosszabbítása és az irányadó egynapos betéti gyorstender kamatának 8,25-ről 7 százalékra történő csökkentése miatt.