A Spanyol Kormány Vétója a Talgo Vasúti Gyártó Eladására

Az Európai Bizottság nem emelt kifogást a spanyol kormány döntése ellen, amely megvétózta a Talgo spanyol vasúti gyártó cég magyar Ganz MagVag Europe konzorcium általi felvásárlását. A spanyol kormány "nem leküzdhető nemzetbiztonsági és közrendi kockázatokra" hivatkozva indokolta a vétót, amely állítólag a konzorcium Orbán miniszterelnök kormányával és az orosz Transzmashholdinggal való kapcsolatai miatt volt szükséges. A Ganz MagVag jogi lépéseket tervez, és fellebbezést nyújt be az Európai Bizottsághoz. Az eset kiemeli az EU-n belüli üzleti tranzakciókban rejlő bizalmi problémákat, különösen Magyarország és Oroszország kapcsolatainak fényében. A döntés egybeesik az EU biztonsági aggályait kiváltó budapesti vízumkövetelmények enyhítésével, amely orosz és fehérorosz munkavállalókra vonatkozik.

Az Európai Bizottság szerint nem jelent problémát, hogy a spanyol kormány megvétózta a magyar konzorcium ajánlatát a Talgo vasúti gyártó megvásárlására, utalva a nemzetbiztonsági kockázatokra. A spanyol kormány a döntést a spanyol hírszerzési szolgálat, a CNI által felvetett aggodalmak alapján hozta meg, amelyek a magyar csoport orosz kapcsolataira vonatkoztak. A Ganz-Mávag válaszul jogi lépéseket jelentett be Spanyolországban és az EU szintjén. A Bizottság hangsúlyozta, hogy az ilyen döntések meghozatala az adott tagállam előjoga, előzetes jóváhagyás nélkül. A felvásárlási saga tavaly novemberben kezdődött, amikor a Ganz-Mávag 619 millió eurós ajánlatot tett a Talgo-ra. A spanyol kormány, Oscar Puente vezetésével, eltökéltségét fejezte ki a megállapodás blokkolására. A Stadler és a Skoda Transportation Group is érdeklődött a Talgo megvásárlása iránt, az utóbbi végül visszalépett a versenyből.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a spanyol kormány vétóját a Talgo vasúti gyár felvásárlására, jelezve, hogy a magyar Ganz MáVag cég esetleg nem tudja megvásárolni a vállalatot. Az Európai Bizottság szerint az EU tagállamainak nem kötelező előre bejelenteniük az ilyen döntéseket. A Bizottság megjegyezte, hogy a tagállamok indokolt és arányos esetben korlátozhatják a mozgásszabadságot biztonsági okokból. A Bizottság szóvivője tartózkodott további megjegyzésektől az ügyben, hangsúlyozva, hogy a döntés az állam előjogába tartozik.