A Médiatanács intézkedései a médiaszolgáltatókkal szemben

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa gyűlöletkeltőnek ítélte a Bayer Show egyik adását, és pénzbüntetést szabott ki a Hír TV-re és a Karc FM-re. Emellett a Médiatanács figyelmeztetést alkalmazott a köztévével és a TV2-vel szemben politikai reklámok miatt, valamint a Rádió 1-et és annak ügyvezetőjét is bírságolta a Balázsék című műsor obszcén tartalma miatt.

A Médiatanács a Hír TV március 31-i műsorában elhangzott Bayer Zsolt kijelentéseit gyűlöletkeltőnek találta, ahol a műsorvezető a bevándorlókat „kiirtandó féregnek” és „páviánnak” nevezte. A hatóság szerint a műsorban a bevándorlók közösségét túlzó általánosítással veszélyes és erőszakos csoportként állították be. A Hír TV-t 400 000 forint bírságra kötelezték, továbbá közzé kell tenniük a jogsértés tényéről szóló közleményt.

A Bayer Show adását a Hír TV többször ismételte, a Karc FM pedig rádióadásban is sugározta. A Médiatanács szerint a műsorok közzétételével a médiaszolgáltatók átlépték a véleményszabadság határát. A Karc FM Média Kft.-re, mivel nem először követte el ezt a jogsértést, 600 ezer forint bírságot rótt ki a Médiatanács, emellett a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte a médiumokat.

A Médiatanács a politikai reklámok közzétételét is vizsgálta, és megállapította, hogy az M1 a Híradóban, a TV2 pedig a kampányidőszakon kívül közölt politikai reklámot. Az M1 esetében a kormányszóvívő és a Fidesz kommunikációs igazgatója a kamerába nézve mondták el a Fidesz kampányának állásfoglalását, a felvételeken pedig a Fidesz logója is látható volt. A Médiatanács mindkét médiaszolgáltatót figyelmeztetésre kötelezte, és eltiltotta őket a további jogsértésektől.

A politikai reklámokat csak választási kampányidőszakban lehet közzétenni, amely az önkormányzati és európai parlamenti választások esetében április 20-tól június 9-én 19 óráig tartott. A TV2 április 6-án sugárzott Tények című hírműsorában közölt politikai reklám miatt is figyelmeztetést kapott.

A Médiatanács továbbá jelentős bírságot szabott ki a Rádió 1-re és annak ügyvezetőjére a Balázsék című műsor obszcén tartalma miatt. A május 13-án sugárzott adásban a szexuális utalásokra, valamint az obszcén és trágár nyelvhasználatra tekintettel a műsor a IV. korhatári kategóriába tartozott volna, és csak a késő esti műsorsávban, 21 óra után lett volna sugározható. A „transzplantációval tréfálkozó” adásban a műsorvezetők a szervátültetésből is gúnyt űztek, ami a III. korhatári kategóriában általában kerülendő lenne. A Rádió 1-et 7 150 000 forint, az ügyvezetőjét pedig 175 000 forint bírságra kötelezték, és közzé kell tenniük a jogsértés tényéről szóló közleményt.

A Médiatanács közigazgatási hatósági eljárás indításáról is döntött a HírTV Zrt.-vel szemben a HírTV június 14. és 20. között sugárzott műsorával összefüggésben, a tematikus műsorszámok napi arányára vonatkozó kötelezettség vélelmezett megsértése miatt, ugyanis a vizsgált időszakban a HírTV által közreadott tematikus tartalom napi aránya vélelmezhetően nem érte el az elvárt napi 80 százalékos arányt.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is, a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.