Új ügyeleti rendszer bevezetésének elhalasztását kéri a MOK Budapesten

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint nem indítható el az új ügyeleti rendszer október 1-jén Budapesten, mivel ez veszélyeztetheti a betegek biztonságos ellátását és tovább növelheti a háziorvosok terheltségét.

A MOK álláspontja szerint a fővárosi ügyeleti rendszer bevezetését el kell halasztani, mivel a jelenlegi tervek nem veszik figyelembe a háziorvosok és házi gyermekorvosok magas átlagéletkorát és egészségi állapotát, valamint a már most is kritikus szinten lévő munkaterhelést tovább súlyosbíthatják. A kamara szerint a biztonságos betegellátás személyi és tárgyi feltételei nem biztosítottak, és a szakmai szervezetekkel közösen ki kell alakítani a biztonságos működési környezetet.

Augusztus 28-án Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár tájékoztatta a fővárosi új ügyeleti rendszerről Karácsony Gergely főpolgármestert és további érintett fővárosi önkormányzatok képviselőit, valamint a MOK elnökét és titkárát. A kamara korábban, július 17-én szakmai egyeztetést tartott az érintett háziorvosokkal és más szakemberekkel, ahol több problémát és megoldandó kérdést azonosítottak.

A MOK által azonosított problémák között szerepel a fővárosi háziorvosok és házi gyermekorvosok magas átlagéletkora, a gyermekek ellátásában való jártasság hiánya, a délutános rendelések korai befejezése, az SBO-k terhelésének növekedése, a háziorvosi rendelések folyamatának felborulása, a minőségellenőrzés hiánya, valamint a szakorvosi tevékenységek hozzáférhetőségének befolyásolása.

Az államtitkárság nem támogatta a MOK által benyújtott alternatív ügyeleti modellt, de néhány ponton korrigálta a korábbi koncepciót. A kamara üdvözli, hogy az államtitkárság figyelembe vette a gyermekek ellátását gyermekorvosokra bízó javaslatot, és hogy lesz két állandó ügyeleti pont a Duna két oldalán, valamint egy közterületi halottvizsgálati egység.

A MOK hangsúlyozza, hogy az ügyeleti rendszer megújításának előnyeit és hátrányait egyaránt figyelembe kell venni, és a betegek érdeke, hogy mindig megfelelő egészségügyi ellátást kapjanak. A kamara szerint a tervezett október 1-jei bevezetést el kell halasztani, amíg a szükséges feltételek nem biztosítottak. A MOK felhívja a figyelmet arra is, hogy a háziorvosok terhelésének növekedése miatt többen hagyhatják el a praxisukat, ami rontja a lakosság egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését. A kamara továbbá kiemeli, hogy a sürgősségi betegellátó osztályok terhelése várhatóan növekedni fog, és a sürgősségi ellátást megerősíteni kell.