A Foxpost új nemzetközi tulajdonosok kezében

Sikeresen lezárult a magyar Foxpost csomagautomata-vállalat felvásárlása, melynek eredményeképpen a cég nemzetközi befektetői konzorcium tulajdonába került. A nyár elején született meg a megállapodás, és mostanra minden szükséges engedélyt, beleértve a versenyhivatali engedélyt is megszerezték, így a tranzakció teljesen véglegesítve lett. A vállalatot a CVC Capital Partners és az EMMA Capital Group által létrehozott konzorcium vette meg, amely a Csehországban és Szlovákiában piacvezető Packeta Csoportot is birtokolja.

A Foxpost, mely 2014 óta van jelen a hazai piacon, ma már több mint 1200 automatával rendelkezik országszerte, több ezer kereskedelmi partnere van, és a 2019 és 2023 közötti időszakban jelentősen, nyolcszorosára növelte árbevételét, 2023-ban pedig közel 10 millió csomagot kézbesített. A vállalat, amelyet a Wallis Csoport és a Trueway (korábbi nevén Finext) támogatott, tavaly először érdemi profitot is termelt, a 2022-es 1,3 milliárd forintos veszteséget 300 millió forintos nyereségre fordítva.

A Foxpost sikertörténetét a Wallis Csoport és a Trueway tőkeinjekciója és menedzsment tapasztalatai segítették elő, amelynek eredményeképpen a vállalat a hazai csomagautomata-piac meghatározó szereplőjévé vált. A Wallis Csoport Magyarország és a régió egyik jelentős vagyonkezelője és magánbefektetője, míg a Trueway Magántőkealap-kezelő a kis- és középvállalkozások számára nyújt tőkét.

A felvásárlást követően Bengyel Ádám, a Foxpost Zrt. vezérigazgatója és társalapítója kifejezte, hogy az új tulajdonosi háttér további támogatást nyújt a vállalat növekedési terveihez, melyek célja a szolgáltatások dinamikus bővítése és a felhasználói kör további bővülése. A vételárat a felek nem hozták nyilvánosságra. Bengyel Ádám hozzátette, hogy a Wallis és a Trueway elkötelezett szerepvállalását követően az új, nemzetközi tulajdonosi háttér tovább támogatja növekedési terveiket. A folyamat során az eladók tranzakciós tanácsadója a Heal Partners, jogi tanácsadója pedig a Forgó, Damjanovic és Társai Ügyvédi Iroda volt.

A felvásárlások eredményeként a Magyar Postán kívül nem maradt magyar szereplő a szektorban: a GLS angol, az Alzabox cseh hátterű, míg az ExpressOne tulajdonosa az osztrák, a DPD-é pedig a francia állami posta.