Jön a sorsolás: teljesen átalakították a Bajnokok Ligáját

Kialakult a labdarúgó Bajnokok Ligája 36 csapatos mezőnye, az utolsók között a Slovan Bratislava, a Dinamo Zagreb, a Crvena zvezda és a Slavia Praha jutott az elitsorozat főtáblájára. A megreformált alapszakasz sorsolását csütörtökön 18 órakor tartották, nézzük a legfontosabb tudnivalókat!

Szerda késő este véget ért a legrangosabb európai kupasorozat selejtezősorozata, egyúttal kialakult a 36 csapatos főtábla teljes mezőnye. A Slovan Bratislava az első mérkőzésen elért döntetlent követően hazai pályán legyőzte a Ferencvárost kiejtő Midtyllandot, így története során először jutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Szintén újonc lesz idén az olasz Bologna, a francia Brest és a spanyol Girona is.

Három olyan együttes lesz a mezőnyben, amely magyar labdarúgót foglalkoztat. A válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik a Liverpoolban, az RB Leipzigben Gulácsi Péter és Willi Orbán, a Gironában pedig az első válogatott meghívóját éppen a napokban kézhez kapó Yaakobishvili Antal bizonyíthat a legrangosabb porondon.

A 2024–2025-ös idénytől új rendszerben, több csapattal, több mérkőzéssel bonyolítják le a Bajnokok Ligáját. A csoportkör intézményét száműzi a szövetség, helyette mind a 36 csoportkörös csapat egy ligában szerepel. A Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában a csoportkörben játszandó mérkőzések száma nyolc lesz, az Európa-konferencialigában viszont hat találkozót játszanak a csapatok az első szakaszban.

Minden klub a négy kalapból két-két ellenfelet kap, egyikkel otthon, a másikkal idegenben találkozik a nyolcfordulós alapszakaszban. Az első nyolc közvetlenül a nyolcaddöntőbe jut, a 9-24. helyezettek pedig oda-visszavágós párharcban küzdhetnek meg a 16 közé jutásért, míg az utolsó 12 együttes kiesik.

A BAJNOKOK LIGÁJA KALAPBEOSZTÁSA

  • 1. kalap: Real Madrid (spanyol), Manchester City (angol), Bayern München (német), Paris Saint-Germain (francia), Liverpool (angol), Internazionale (olasz), Borussia Dortmund (német), RB Leipzig (német), Barcelona (spanyol)
  • 2. kalap: Bayer Leverkusen (német), Atlético Madrid (spanyol), Atalanta (olasz), Juventus (olasz), Benfica (portugál), Arsenal (angol), FC Bruges (belga), Sahtar Doneck (ukrán), Milan (olasz)
  • 3. kalap: Feyenoord (holland), Sporting CP (portugál), PSV Eindhoven (holland), Dinamo Zagreb (horvát), FC Salzburg (osztrák), Lille (francia), Crvena zvezda (szerb), Young Boys (svájci), Celtic (skót)
  • 4. kalap: Slovan Bratislava (szlovák), Monaco (francia), Sparta Praha (cseh), Aston Villa (angol), Bologna (olasz), Girona (spanyol), VfB Stuttgart (német), Sturm Graz (osztrák), Brest (francia)

Az új rendszerről és a legfontosabb tudnivalókról alább olvashat bővebben. A sorozat címvédője a Real Madrid.

A sorsolás két sztárvendége a monacói Grimaldi Forumban Gianluigi Buffon és Cristiano Ronaldo voltak. A legendás olasz hálóőr az UEFA Elnöki-díját vehette át, míg a portugál klasszist azért díjazták, mert 140 góljával ő az elitsorozat történetének legeredményesebb játékosa. A csapatokat még kézzel húzták ki, utána következett a számítógép automatikus sorsolása.

Magyar szempontból a ligaszakasz „slágermeccse” az RB Leipzig–Liverpool mérkőzés lesz, Szoboszlai Dominik első alkalommal térhet majd vissza korábbi sikereinek helyszínre. A Liverpool a Real Madriddal – az Anfield Roadon –, és az AC Milan ellen is mérkőzhet. Az RB Leipzig a Liverpoolon kívül még hazai környezetben fogadja a Juventust, a Sportingot és az Aston Villát, idegenben pedig az Internazionale, az Atlético Madrid, a Celtic és a Sturm Graz vár rá.

A címvédő Real Madrid a Liverpoolon kívül újra megmérkőzik a Dortmunddal, de az AC Milant és a Stuttgartot is fogadja a Santiago Bernabéu Stadionban. A Barcelona a Bayern Münchennel, a Dortmunddal, az Atalantával és a Benficával is találkozik majd. A Paris Saint-Germain a Manchester Cityvel, a Bayern Münchennel, az Arsenallal és az Atlético Madriddal is játszania kell. A Girona a Liverpoolon kívül meccsel majd a Paris Saint-Germainnal, az Arsenallal, és az AC Milannal is.

A csoportkör szeptember 17-én kezdődik majd, az összes mérkőzés pontos időpontjait szombaton hozzák nyilvánosságra. A játéknapok szeptember 17-19., október 1-2. és 22-23., november 5-6. és 26-27., december 10-11., január 21-22., valamint január 29. A találkozók 18.45-kor, valamint 21 órakor kezdődnek majd, kivéve az utolsó játéknapot, amikor minden összecsapás 21 órakor startol majd. A pontos menetrendet szombaton hozza nyilvánosságra az UEFA.

Az új lebonyolítási rendszerben nem lesznek csoportok, hanem egyetlen nagy közös tabella mindenki számára, és úgynevezett svájci rendszer kerül bevezetésre. A csapatokat erősorrendbe állítják, és négy kalapba sorolják őket. Minden csapat 8 meccset játszik úgy, hogy minden kalapból két ellenfelet sorsolnak ki neki, akik közül az egyikkel otthon, a másikkal idegenben játszik. A Liverpool például a következő csapatokkal játszik: Real Madrid, Lipcse, Leverkusen, Milan, Lille, PSV, Bologna, Girona. A Barcelona első nyolc ellenfele: Bayern München, Dortmund, Atalanta, Benfica, Young Boys, Crvena Zvezda, Brest, Monaco. A Real Madrid ezek ellen indít: Dortmund, Liverpool, Milan, Atalanta, Salzburg, Lille, Stuttgart, Brest. Az RB Leipzig magyarjai az alábbi csapatokkal kezdenek: Liverpool, Inter, Juventus, Atletico Madrid, Sporting, Celtic, Aston Villa, Sturm Graz. A Slovan Bratislava sorsolása pedig a következő: Manchester City, Bayern, Milan, Atletico Madrid, Dinamo Zagreb, Celtic, Stuttgart, Girona. Az új rendszer a kiscsapatoknak is kedvező lehetőségeket kínál, hiszen garantáltan játszhatnak a nagyokkal.