Donald Trump figyelmeztetése és a NATO támogatása

Donald Trump, a republikánus elnökjelölt, egy kampánybeszédében kifejtette, hogy Ukrajna augusztus 6-án indított kurszki offenzívája a harmadik világháborúhoz vezethet, míg a NATO-tagországok elítélték Oroszország cselekedeteit és további támogatást ígértek Ukrajnának.

Donald Trump Detroitban, az Egyesült Államok Nemzeti Gárda Szövetsége előtt tartott beszédében arról beszélt, hogy ő az egyetlen, aki véget tudna vetni az Oroszország és Ukrajna közötti háborúnak, és ezzel megelőzni a harmadik világháború kirobbanását. Trump szerint Ukrajna offenzívája, amely Oroszország Kurszki területe ellen irányul, veszélyes következményekkel járhat. A republikánus elnökjelölt megválasztása esetén ígéretet tett arra, hogy még hivatalba lépése előtt rendezni fogja az orosz–ukrán konfliktust.

A NATO-Ukrajna Tanács brüsszeli ülését követően a NATO-tagországok elítélték Oroszország "válogatás nélküli csapásait" Ukrajnában, és megerősítették elkötelezettségüket Ukrajna védelmének további erősítése mellett. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kiemelte, hogy Ukrajna napi rendszerességgel fogja el az orosz rakétákat, de további utánpótlásra és támogatásra van szüksége a védelem fenntartásához.

A NATO júliusi csúcstalálkozóján a tagországok megállapodtak abban, hogy legalább 40 milliárd euró biztonsági segítséget nyújtanak Ukrajnának a következő évben. Ezenkívül több tagország bejelentette, hogy további légvédelmi rendszereket küldenek Ukrajnába, és egy új NATO-parancsnokság alakul, amely szeptemberben kezdi meg működését az Ukrajnának szánt biztonsági segítségnyújtás és kiképzés összehangolására.

Ukrajna jelentős adósságkönnyítést kapott nemzetközi kötvénytulajdonosoktól, ami erősíti Kijev pénzügyi helyzetét a háborús erőfeszítések fokozása közben. A kötvénytulajdonosok túlnyomó többsége támogatta az adósságrendezést, amelynek értelmében az ország több mint 20 milliárd dolláros adósságkönnyítést kap. A tartozások névértékének több mint egyharmadát leírják, ami lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy gyorsabban visszatérjen a nemzetközi piacokra, amint a biztonsági helyzet javul.

Az ország költségvetési hiánya az idén jelentősen megnövekedett a katonai kiadások fedezésére, mivel Oroszország fokozta támadásait az ukrán városok és infrastruktúra ellen. Az adósságátalakítás történelmi lépés Ukrajna számára, amely lehetővé teszi, hogy továbbra is finanszírozza háborús erőfeszítéseit és megerősítse gazdaságát a jövőben, ám a kihívások továbbra is jelentősek maradnak. Miközben Ukrajna továbbra is lobbizik több hivatalos pénzügyi támogatásért, már közel 90 milliárd dollárt gyűjtött a 2022-es invázió óta, és Zelenszkij kormánya a szankcionált orosz központi banki tartalékok kamatából finanszírozott hitelekért is kampányol.