Pavel Durov, a Telegram vezérigazgatója szabadlábon, de hetente kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen

A francia hatóságok szabadlábra helyezték Pavel Durovot, a Telegram vezérigazgatóját, akit korábban elfogatóparancs alapján vettek őrizetbe, majd bíróságra vitték kihallgatásra, de mostantól hetente kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen, és továbbra sem hagyhatja el az ország területét.

Pavel Durov, a népszerű üzenetküldő alkalmazás, a Telegram vezérigazgatója már nem áll a francia rendőrség őrizetében. Durovot szombaton fogták el, miután magángépével Azerbajdzsánból érkezett a Paris-Le Bourget Repülőtérre, annak ellenére, hogy Franciaországban érvényben volt ellene egy elfogatóparancs. A francia hatóságok hónapokkal ezelőtt adták ki az elfogatóparancsokat, amelyek Pavel mellett testvérét, Nyikolaj Durovot is érintik.

A nyomozás a Telegram ellen akkor kezdődött, amikor a cég nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal egy gyermekkel szembeni szexuális visszaélésekről szóló ügyben. A francia sajtó szerint Durovot 12 bűncselekménnyel, köztük drogkereskedelemmel, terrorizmus támogatásával, online zaklatással és csalással is gyanúsítják. A Telegram vezérigazgatója megtagadta az együttműködést a hatóságokkal, és mivel a platformot nem moderálják, a vád szerint az oldal hozzájárult a felsorolt bűncselekményekhez, többek között azzal is, hogy kriptovalutákat is lehet küldeni a felhasználók között.

A testvérek elleni elfogatóparancsot március 25-én állították ki, és gyerekpornó terjesztésében való bűnrészességgel gyanúsították meg őket. Pavel Durovot a francia rendőrség a Paris-Le Bourget Repülőtéren vette őrizetbe, és az őrizetbevételét követően komoly diplomáciai vihar, valamint közfelháborodás alakult ki, amelynek középpontjában a szólásszabadság védelme és a közösségi médiaplatformok vezetőinek felelőssége állt.

A francia ügyészi hivatal a nyomozás titkos voltára hivatkozva nem kommentálta a történteket, de megerősítették, hogy az ügyben egyelőre csak Pavel Durovot hallgatták ki, Nyikolaj hollétéről pedig nincsenek információik. Durovot a törvény szerint maximum 96 órán át tarthatják őrizetben, amely időszak szerdán lejárt, és ezt követően vagy vádat emelnek ellene, vagy szabadon kell engedniük. A párizsi ügyészség szerdán közölte, hogy megszüntették Pavel Durov rendőrségi őrizetét és elrendelték bíróság elé állítását első meghallgatásra és lehetséges vádemelésre.

Hatalmas vitát keltett Durov letartóztatása

A szólásszabadsággal kapcsolatos viták láttak napvilágot a Telegram alapítójának letartóztatása után. Ezen felül az ügy aggodalmat keltett mind Ukrajnában, mind Oroszországban, ahol a Telegram rendkívül népszerű, és kulcsfontosságú kommunikációs eszközzé vált a katonai személyzet és a polgárok körében. Durov őrizetbevétele nagy felháborodást okozott Oroszországban, egyes kormánytisztviselők egyenesen politikai indíttatású eljárásról beszéltek és a Nyugat szólásszabadsággal kapcsolatos kettős mércéiről.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn azt mondta, hogy a Durov elleni vádemelésről szóló döntés „semmiképpen sem politikai jellegű”, ami ritka beavatkozás egy francia vezető részéről egy igazságügyi ügyben.

A Telegram

Az applikációt Durov és testvére, Nikolai 2013-ban indította el. Az alkalmazásnak ma már több mint 950 millió felhasználója van Durov múlt havi bejegyzése szerint, így a világ egyik legelterjedtebb üzenetküldő platformjává nőtte ki magát.

Az alkalmazáson folytatott beszélgetések titkosítva vannak, ami azt jelenti, hogy a bűnüldöző szervek – és maga a Telegram – kevéssé tudják felügyelni, hogy a felhasználók mit posztolnak a felületre.