A magyar férfi letartóztatása az Egyesült Államokban

A Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősítette, hogy Ficzere Margarita a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partnerirodáját vezette, amely egy orosz cég partnere volt, és magyar termékeket népszerűsített Oroszországban és a Kaukázus régióban. Az iroda 2023 márciusában bezárt, és Ficzere Margarita már nincs szerződéses kapcsolatban a minisztériummal.

Ficzere Margarita fia, Horváth Bence, azért került letartóztatásra San Franciscóban, mert összeesküvést szőtt az amerikai rádiókommunikációs technológia orosz kormányzati felhasználóknak történő illegális exportálása céljából. Horváth Bence akár 20 év börtönbüntetésre és 1 millió dollár pénzbírságra is számíthat az amerikai exportellenőrzési törvények megsértése miatt. Az anyja, Horváth Ficzere Margarita, korábban kapcsolatban állt Oroszországgal a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partnerirodáját vezetve, de jelenleg már nem tölt be hivatalos pozíciót a magyar állami vállalatoknál.

A magyar férfi az amerikai kihallgatás során elsősorban spanyol állampolgárként azonosította magát. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma szerint egy magyar állampolgárt tartóztattak le gyanús illegális exporttevékenységek miatt Oroszországba. A férfi évek óta Spanyolországban él, spanyol feleségétől származó gyermekei vannak.

A Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium tisztázta, hogy Ficzere Margarita, a 46 éves Horváth Bence anyja, aki az Egyesült Államokban csempészés miatt került letartóztatásra, nem töltött be pozíciót egy magyar állami vállalatnál. Ficzere a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partnerirodájában dolgozott, és magyar termékeket és szolgáltatásokat népszerűsített Oroszországban és a Kaukázus régióban. Horváth Bence azzal vádolják, hogy összeesküvést szőtt az amerikai rádiótelekommunikációs technológia orosz kormányzati végfelhasználóknak történő illegális exportálása céljából. Az eszközök között Motorola kézi rádióadó-vevők is voltak, amelyeket állami megrendelések gyanújával szállítottak volna Oroszországba. Ficzere Margarita cégének hivatalos beszállítója volt a Motorola Oroszországban, és 2005 óta felszereléseket szállított az orosz rendvédelmi szerveknek. A Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium tisztázta, hogy Ficzere Margarita már nincs szerződéses kapcsolatban velük, mivel a partneriroda 2023 márciusában megszűnt. Horváth Bence az amerikai letartóztatása után nem kért magyar konzuli védelmet.

A Telex kutatása szerint a Torgoviy Dom Venrus Trade az a moszkvai székhelyű orosz cég, amely kapcsolatba hozható Horváth Bence körével, és amely a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség partnere volt Oroszországban és a környező országokban. A cég 2019 szeptemberétől volt szerződéses partnere a HEPA-nak, és havonta közel 19 millió forintot fizetett a tevékenységéért, így 2023 tavaszáig több mint 816 millió forintot kaphatott a magyar állami ügynökségtől. A szerződést 2023 márciusában bontották fel, ami érdekes, mert az amerikai nyomozók szerint Horváth Bence és köre 2023 januárjában kezdte el szervezni, hogy az embargót kijátszva Motorola rádiókat juttassanak Oroszországba. Az ügyben elérhetővé vált bírósági dokumentum szerint az embargó kijátszásához Horváth Bence és társai egy meg nem nevezett magyar, telekommunikációval foglalkozó céget is igénybe vettek volna. A Torgoviy Dom Venrus Trade több szálon is köthető H. Bence köréhez, például az orosz cég közvetlen környezetében megtalálható M. Renáta, aki a férfi spanyol érdekeltségeiben is felbukkant, illetve a cégnek három tulajdonosa van, egyikük például H. Bence édesanyjának rokona.