Waberer's részvényekkel történő bennfentes kereskedés miatt szabott ki bírságot az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre, aki a Waberer's részvényekkel történő bennfentes kereskedés miatt került a hatóság látókörébe. Az MNB a bennfentes kereskedelmet tiltó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt feljelentést is tesz.

Az MNB hivatalból indított piacfelügyeleti eljárás során megállapította, hogy a magánszemély a Waberer's részvények megvásárlására bennfentes információk felhasználásával adott tőzsdei megbízásokat. A jegybanki vizsgálat szerint a magánszemély a vizsgált megbízásbeadások és ügyletkötések időpontját megelőzően olyan adatokhoz, információkhoz fért hozzá, amelyekből a nyilvánosság számára nem elérhető bennfentes információkra következtethetett.

A magánszemély a vizsgált időszakban négy alkalommal kereskedett a nyilvánosság számára nem elérhető, bennfentes információk birtokában, azok felhasználásával, amellyel tiltott bennfentes kereskedelmet valósított meg. A Waberer's International Nyrt. által is bennfentes információnak minősített adatok a közzétételüket megelőzően nem kerültek nyilvánosságra, ám árfolyam befolyásolására alkalmasak voltak.

Az MNB hangsúlyozta, hogy a bennfentes kereskedelmet nem csak az valósítja meg, aki az adott bennfentes információ minden részletével tisztában van, hanem az is, aki csak egy-egy olyan főbb, árfolyamérzékeny momentumot ismer, amely a nyilvánosság számára nem elérhető.

Az MNB a piacfelügyeleti eljárást lezáró határozatában megtiltotta a magánszemélynek a bennfentes kereskedelmet tiltó rendelkezések ismételt megsértését és 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki vele szemben. A bírságösszeg meghatározásánál figyelembe vették, hogy a magánszemély több alkalommal valósított meg bennfentes kereskedelmet, és hogy a Waberer's részvényekkel a prémium kategóriában kereskednek, valamint szerepelnek a BUX és BUMIX indexkosarakban.

A közlemény nem tért ki arra, hogy a tiltott ügyleteken mekkora haszna keletkezett a befektetőnek.