Iványi Gábor iskoláinak működési engedélyét visszavonták

Több száz gyermeknek és az oktatóknak csupán néhány napjuk maradt új iskolát találni, miután a Budapesti Kormányhivatal kivette Iványi Gábor iskoláit és óvodáját a nyilvántartásból. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) sajtótájékoztatót tartott, ahol kifejtették, hogy a döntés hátterében a MET jelentős adósságai állnak az állami szolgáltatóknál és az adóhatóságnál.

Két intézményt érint közvetlenül a döntés: a MÁV telepi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, valamint a XVIII. kerületi Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium. Az iskolák vezetői e-mailben kaptak értesítést arról, hogy szeptember 2-ig gondoskodniuk kell az érintett gyerekek új iskolába való beiratkozásáról.

Az iskolák az új tanévre készültek, szülők és különböző vállalatok támogatását élvezték. Amennyiben a szülők nem tudják gyermekeiket három napon belül átiratni, továbbra is vihetik őket az iskolába. Az intézmények vezetői jogi lépéseket tesznek a döntés ellen, és gyorsított eljárást kérnek.

Iványi Gábor megemlítette, hogy az abaújkéri iskolájuk hasonló okokból valószínűleg a következő napokban szűnik meg. Bírálta a helyzetet, ami szerint a szülőknek néhány nappal a tanév kezdete előtt kell új iskolát találniuk gyermekeik számára. Hangsúlyozta, hogy változásra van szükség az ország vezetésében.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által vezetett sajtótájékoztatón a Wesley Kincsei iskola igazgatója, Róbert Gazdig kifejezte csalódottságát, mondván, hogy keményen dolgoztak az új tanévre vonatkozó összes hatósági előírás teljesítéséért. A döntés 300 gyermeket érint, közülük néhányat más iskolák már visszautasítottak, és nehézségekbe ütköznek, hogy a közelben elérhető helyeket találjanak. Iványi a döntést "értelmetlennek és ördögi dolognak" nevezte, és jogi úton kívánja megtámadni.

A Szegedi és Orosházi Wesley iskolák, amelyek szintén az Evangéliumi Közösség részét képezik, nem érintettek a döntésben. A szegedi iskola körülbelül 200 diákot oktat, köztük hátrányos helyzetű és speciális igényű gyerekeket, míg az orosházi iskola a fogyatékkal élő gyerekekre koncentrál. A pénzügyi nehézségek folyamatosak, érintik a személyzet fizetését és az iskolai működést. Az orosházi iskolát 2010-ben mentette meg a bezárástól az Evangéliumi Közösség.

A Budapesti Kormányhivatal visszavonta Iványi Gábor iskoláinak működési engedélyét, így számos hátrányos helyzetű gyermeknek csupán néhány napja maradt alternatív iskolát találni. A MET és a Wesley Kincsei iskolákat az adósságok miatt vették ki az egyházi és magánfinanszírozású közoktatási intézmények listájáról. Iványi bíróságon támadja meg a döntést. A diákok, akik többségében speciális oktatási igényűek, most akár két-három órát is utazhatnak, hogy más iskolákba járhassanak. A kormányzati intézkedések több mint egy évtizede akadályozzák a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület munkáját. Annak ellenére, hogy 2021-ben visszakapták egyházi státuszukat, bizonyos állami támogatásoktól még mindig el vannak zárva, mivel nincs közfeladatok ellátására szóló szerződésük.