Az ukránok tervei és az oroszok kihívásai Kurszkban

David Cohen, a CIA igazgatóhelyettese szerint az ukrán csapatok várhatóan hosszabb időn keresztül igyekeznek megtartani az általuk elfoglalt orosz területeket Kurszkban, és az oroszoknak kemény harcra kell számítaniuk, ha vissza akarják szerezni ezeket.

David Cohen egy szerdai hírszerzési konferencián beszélt arról, hogy az ukrán erők védelmi vonalat építenek, és ellenőrzés alatt tartanák a területek egy részét valamennyi időre. Az ukránok állítása szerint nem áll szándékukban megtartani a területeket, de a helyzet ezzel ellentétesnek tűnik. Cohen úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ellentámadást fog indítani, de ez nehéz küzdelemnek ígérkezik az orosz erők számára, és az ellentámadás még nem kezdődött meg.

Augusztus 6-án Ukrajna nagyszabású offenzívát indított a Kurszki területen, ahol állításuk szerint 100 települést foglaltak el. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a háború végül tárgyalások útján fog rendeződni, és Kijevnek erős pozícióból kell tárgyalnia. Az ukrán vezető tervei szerint hamarosan bemutat egy javaslatot Joe Biden amerikai elnöknek és két lehetséges utódjának.

Cohen a nemzetbiztonsági konferencián arról is beszélt, hogy az ukrán betörés jelentősége még egyelőre ismeretlen. Az amerikai becslések szerint az ukránok 777 négyzetkilométernyi orosz területet foglaltak el, ami eltér az ukrán bejelentésekben szereplő 1200 négyzetkilométertől, és az ukrán hadvezetés keddi állítása szerint 1300 négyzetkilométer elfoglalásáról szólt. A CIA igazgatóhelyettese szerint Putyinnak nem csak a frontvonal orosz területen való meglétével, hanem a társadalmi visszhangokkal is szembe kell néznie.

Cohen szerint a Kurszki területen történt ukrán betörés megváltoztathatja a konfliktus dinamikáját. Ugyanakkor utalt arra is, hogy az oroszok kelet-ukrajnai előrenyomulásának nincs olyan mértékű stratégiai értéke. Az oroszok csak súlyos áldozatok árán képesek előrenyomulni, és Pokrovszk elfoglalásának stratégiai szinten nincs jelentősége. Cohen ezt úgy is értelmezhetjük, hogy egy sikertelen orosz ellentámadást követően a felek kénytelenek lesznek tárgyalóasztalhoz ülni.

A Pentagon szóvivője, Pat Ryder szerint az amerikai fél folyamatos és szoros konzultációban van az ukrán partnereivel arról, hogy mit jelentenek Zelenszkij elnök szavai egy ütközőzóna létrehozásáról, és az Egyesült Államok a továbbiakban miként tudja támogatni az ukrán törekvéseket a szuverenitás megőrzésére. Ryder hangsúlyozta, hogy az amerikai biztonsági támogatás elemeit csak Ukrajna önvédelmére lehet felhasználni, aminek nem része mélyen Oroszország területébe hatoló, nagy távolságú támadás.