A magyar fogyasztás helyzete a régióban

A GKI elemzése szerint a magyar háztartások fogyasztása nem marad el a régiós trendektől, és bár az idei reálbérnövekedés nem húzza magával a fogyasztást, ez nem tekinthető különleges jelenségnek.

A magyar közgazdászok egy része azt kutatja, hogy miért nem követi a fogyasztás az idei erős reálbérnövekedést. A GKI elemzése szerint a válságok és az orosz-ukrán háború árnyékában az emberek hajlamosabbak megtakarításaikat visszaépíteni, korábbi kölcsöneiket törleszteni vagy tartalékolni a bizonytalan jövőre. A 2019-es év a hazai háztartások fogyasztását tekintve kiemelkedő volt, 4,4 százalékos növekedéssel, de a Covid-válság következtében 2020 második negyedévében közel 10 százalékkal esett a fogyasztás.

A régiós összehasonlításban a magyar fogyasztás nem számít kirívónak. A románok és a szlovákok fogyasztási szintjét is meghaladja, és hasonlóan alakul, mint a lengyeleké. Az energiaválság és a szomszédos háború hatására Szlovákiában, Lengyelországban és Magyarországon nem talál magára a fogyasztás. A GKI szerint a magyar háztartások alapvetően simítják fogyasztásukat, a megszokott életszínvonalat próbálják fenntartani.

A 2024-es évre várható 4 százalék körüli reálkereset emelkedés a várható 3-4 százalékos kiskereskedelmi volumennövekedéshez képest nem számít kirívónak. A GKI szerint a gyengélkedő hazai fogyasztás rövidtávon érdekes dilemma, de hosszútávon, illetve a hasonló országokhoz viszonyítva átlagosnak mondható. Öt év alatt a háztartások fogyasztása 9,8 százalékkal bővült, évente tehát körülbelül 2 százalékkal, ami megfelel a régiós trendeknek.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Indexnek adott interjúban a fogyasztás visszaesésével magyarázta a kedvezőtlen GDP-adatokat, és felvetette a "fogyasztási puzzle" kérdését, amelyre a közgazdászok is keresik a választ. A GKI elemzése rámutat, hogy a fogyasztás dinamikáját jobban megérthetjük, ha összevetjük a hasonló geopolitikai kockázatoknak kitett régiós országok fogyasztási adataival, és megállapították, hogy a magyar fogyasztás a környező országokhoz képest nem esett vissza kiugró mértékben. A GKI szerint a válságok idején csökkenő, konjunktúra idején növekvő fogyasztás a régióban általános jelenség, és a háztartások a reáljövedelem növekedésüknek csak egy részét költik többletfogyasztásra.