Gazdasági Kabinet támogatási tervei a magyar gazdaság újraindítására

A Gazdasági Kabinet megkezdte őszi munkáját, mely során áttekintették a magyar gazdaság helyzetét és a gazdaság újraindításának lehetőségeit. Többek között a magyar családok, vidéki fiatalok és a hazai kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatását tervezik.

A Kabinet első ülésén a globális és európai gazdasági folyamatok mellett különös figyelmet fordítottak a magyar gazdaság helyzetére. Megállapították, hogy a dinamikus növekedés érdekében kiemelten fontos a magyar családok, a vidéki fiatalok és a kkv-k támogatása.

A tervezett intézkedések között szerepel a 17-22 év közötti fiatalokat célzó szakmunkáshitel, a családi adókedvezmény növelése, valamint az otthonteremtés támogatása. A Kabinet emellett megvizsgálta, hogy a hosszútávú lekötött megtakarításokat hogyan lehetne adómentesen felhasználni otthonteremtés céljából, a lakosság döntésének függvényében.

A kkv-k esetében a Kabinet a beruházásokat célzottan támogató 1+1 programot, a digitalizációt előmozdító programot, valamint a finanszírozás javítását célzó új hitel-, tőke- és garancia programokat tárgyalta. Ezek a lépések hozzájárulhatnak, hogy minden kkv saját honlappal és email elérhetőséggel rendelkezzen.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és Nagy Márton tárcavezető szerint a lakossági megtakarítások adómentes otthonteremtésbe való átcsatornázása is része lehet az újraindítási akciótervnek. A kormány a kabinet ötleteit szeptemberben tárgyalja majd.

Az elfogadott döntéseket a kabinet a kormány szeptemberi ülésére terjeszti elő, ahol a kidolgozás alatt álló újraindítási akcióterv részletei is napirendre kerülnek. A békeköltségvetés részeként kiemelten támogatnák a magyar családokat, a vidéki fiatalokat és a hazai kis- és középvállalkozásokat, amely feltételezhetően összefüggésben áll azzal a kormányzati állásponttal, hogy Donald Trump novemberi amerikai választási győzelme kedvező lenne a magyar gazdaság számára.