Varnyú Alex doppingügye: felmentés a vádak alól

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) fegyelmi bizottsága tíz hónapos eljárás után felmentette a doppingvádak alól Varnyú Alex rövidpályás gyorskorcsolyázót.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hétfői közleményében ismertette az ügy részleteit, amely szerint Varnyú biológiai útlevelében tavaly atipikus eltéréseket észleltek. Emiatt az ISU eljárást indított ellene, és 2023 novemberében ideiglenesen felfüggesztette a sportoló jogállását, valamint négyéves eltiltását kezdeményezte.

A MOKSZ szakmai és jogi beadványait értékelve, az ISU fegyelmi bizottsága 2024. augusztus 23-án döntött Varnyú Alex felmentése mellett. A bizottság elutasította a sportolóval szemben támasztott költségigényt is, amely meglehetősen súlyos volt.

A szövetség a döntést sportdiplomáciai sikerként értékeli, és hangsúlyozza, hogy az MOKSZ évtizedek óta következetes munkát végez a tiszta, doppingmentes sport jegyében. A közlemény szerint a fegyelmi bizottság határozata 18 nap múlva válik jogerőssé.

A MOKSZ kiemelte, hogy az eljárás rávilágított arra is, mennyire fontos a versenyzők szakmai és jogi védelme, még a leggondosabb figyelem és sportvezetés mellett is. Korábban megírtuk, hogy Varnyú Alex lemaradt a 2022-es pekingi téli olimpiáról, mert másodszor is pozitív lett a koronavírustesztje.