A Telegram alapítójának, Pavel Durovnak a letartóztatása

A francia hatóságok letartóztatták Pavel Durovot, a Telegram alapítóját, aki kettős, francia és orosz állampolgársággal rendelkezik, és akit most azzal vádolnak, hogy nem működött együtt a hatóságokkal. A moszkvai nagykövetség követelte a konzuli hozzáférést Durovhoz, aki egy párizsi repülőtéren került őrizetbe. A vádak között szerepel terrorizmus, kábítószer-kereskedelem, csalás és pénzmosás, amelyek akár 20 év börtönbüntetést is eredményezhetnek. Az orosz külügyminisztérium igyekszik tisztázni Durov helyzetét Franciaországban.

A Telegram vezérigazgatóját, aki 2013-ban alapította meg a céget és 2014-ben hagyta el Oroszországot a kormányzati követelések elutasítása miatt, azzal vádolják, hogy nem megfelelően moderálta a platformot, és nem működött együtt a hatóságokkal olyan ügyekben, mint a kábítószer-kereskedelem és a gyermekszexuális tartalmak. A Telegram védelmében a cég kijelentette, hogy abszurd lenne a felhasználók visszaéléseiért a platformot hibáztatni, és hangsúlyozta, hogy a moderálás megfelel az iparági szabványoknak és folyamatosan fejlődik.

A 39 éves orosz milliárdos, aki Dubaiban él, az EU törvényeinek megfelelően jár el, és a cégnek világszerte közel egymilliárd felhasználója van. A letartóztatását követően a francia hatóságok 96 órára meghosszabbították Durov őrizetét, ezt követően egy bíró dönt majd a szabadon bocsátásáról vagy további őrizetbe vételéről. Az orosz nagykövetség nyilatkozatot adott ki, amelyben azzal vádolta Franciaországot, hogy nem működik együtt, és Elon Musk is támogatását fejezte ki Durov iránt a #FreePavel hashtag használatával, amely a szólásszabadság iránti aggodalmakat emeli ki. Durov, akinek a becsült értéke 9 milliárd dollár, alacsonyabb közszereplői profillal rendelkezik, mint olyan technológiai vezetők, mint Musk és Zuckerberg.

Az eset rávilágít a magánélet és a biztonság iránti aggodalmakra, és javaslatokat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy érzékeny információkat töröljenek a Telegramról. Az orosz hivatalos személyek bírálták Durovot amiatt, hogy elhagyta Oroszországot és "világpolgárrá" vált, figyelmeztetve őt a törvényes együttműködés hiányának következményeire. A letartóztatást a Telegram leállítására irányuló kísérletnek tekintik, mivel a platform ismert az ellenőrizetlen információk biztosításáról. Szakértők szerint a Nyugat, különösen az Egyesült Államok, arra törekszik, hogy ellenőrzése alá vonja Durovot és platformját.

A Telegram vezető közösségi média platform lett, olyan óriások mellett, mint a Facebook, a YouTube, a WhatsApp vagy az Instagram, azonban továbbra sem felel meg az Európai Unió követelményeinek, ami miatt egyes tagországokban, például Spanyolországban ideiglenesen felfüggesztették. Moszkvában is kiverte a biztosítékot a médiamogul elzárása, utcára vonultak az emberek, és a demonstrálók Pavel Durov szabadon bocsátását követelték az oroszországi francia nagykövetség előtt. Az ügy óriási visszhangot kapott, és Leonyid Volkov, a tavaly börtönben meghalt orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij korábbi főtanácsadója is kijelentette, hogy bár a platform a bűnözők számára is eszközzé vált, „Durov nem bűnrészes a Telegram-felhasználók által elkövetett bűncselekményekben”.